Mennyi borravalót adjunk az éttermekben?

borravaló vs. szervizdíj, illusztráció
Vágólapra másolva!
Amerikában 15-20 százalékot, Ukrajnában viszont nem várják el. Körkép.
Vágólapra másolva!

Ha külföldre utazunk, és étterembe megyünk, mindig fejtörést okoz, mennyi borravalót hagyjunk ott a pincérnek. Ha nem eleget, akkor igen rosszalló pillantásokat, netán megjegyzéseket válthatunk ki, de ha nem várják el, és mégis adunk, az is értetlenséget szülhet (nem beszélve a felesleges kiadásról).

Érdemes tehát tisztában lenni az adott ország szokásaival, mielőtt elutazunk. A Matador Network a nyilvánosan rendelkezésre álló információk alapján egy igen praktikus térképet készített, amelyen az adott ország fölé helyezve az egeret rögtön láthatóvá válik a kért adat.

A térképből kiderül, hogy több olyan ország is van, ahol egyáltalán nem várják el a borravalót. Közelünkben ilyen például Ukrajna vagy Szlovénia, ahol legfeljebb a következő egész számig szokták felkerekíteni az összeget. Hasonló a helyzet a skandináv országokban, Kínában vagy például Ausztráliában is.

A legtöbb országban viszont a borravaló igenis létezik, legfeljebb abban van eltérés, hogy eleve hozzáadják-e a számlához, vagy sem. Az előbbi Dél-Amerikában, Nagy-Britanniában vagy például Indiában szokás, de ha mégsem teszik ezt meg, akkor ezeken a helyeken is tanácsos a pincérnek 5-15 százalékot adni, országtól függően.

A legtöbb országban ugyanakkor az a gyakoribb, hogy a vendégre bízzák az elvárt borravaló otthagyását (bár egyes éttermek hozzáírják a számlához). Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik az összeállítás szerint, amely 10-15 százalékot javasol fizetni. A legnagyobb összeget egyébként az Egyesült Államokban és Kanadában illik adni, ott ez 15-20 százaléka a kihozott számlának.

Nézze meg a térképet itt. Ha eltérő tapasztalata, vagy kiegészítő információja van, ossza meg a kommentben.