Egy korsó sör majdnem háromezer

Norvég szurkoló sörözik
A Norwegian supporter enjoys her beer as she attends a party organized by the Norwegian Supporters' Federation near Liege 18 June 2000, a few hours before the start of the Euro-2000 Group C soccer match between Norway and Yugoslavia in Liege. (Electronic image)
Vágólapra másolva!
Egy közösségi oldalon könnyedén tájékozódhat arról, milyenek az árak abban a városban, ahova utazik. Oslóban például meg kell gondolni, hogy beüljön-e valahova az ember: egy korsó sör 2800 forint a kocsmában, egy egyszerű vacsora két főre 20 ezer.
Vágólapra másolva!

A világon több féle felmérés létezik arra, hogy mennyibe kerül a megélhetés egy adott városban. A nagy tanácsadó vállalatok azért készítenek ilyeneket, hogy nemzetközi vállalatok tudják, milyen költségekkel találkozhatnak a külföldre kiküldött alkalmazottaik. A módszertan és a számba vett városok eltérése miatt ezek a felmérések némileg különböző eredményeket adnak, de persze sok a hasonlóság is.

A Mercer tanácsadó cég Cost of Living Surveyje, amelyet legutóbb, tavaly nyáron tettek közzé, Angola fővárosát, Luandát hozta ki a legdrágább városnak. Az első ötben még Moszkva, Tokió, N'Djamena (Csád) és Szingapúr szerepelt.

Az Economist Intelligence Unitnál Szingapúr volt az első az idén márciusban megjelent ranglistán. Utána Párizs, Oslo, Zürich és Sydney következik. A Mercertől eltérően ebbe az indexbe nem veszik be a lakhatási költséget, mert azt a külföldre kiküldött dolgozó kompenzációs csomagjában máshol szerepel.

Nem szerepel a lakhatás az ECA International megélhetési felmérésében sem, amelyet tavaly decemberben tettek közzé. Ezt a rangsort Caracas vezeti, amelyet Luanda, Oslo, a dél-szudáni Juba és a norvég Stavanger követ.

Mindezek a felmérések az adott cég munkatársainak adatgyűjtésén alapul. Vannak azonban közösségi oldalak is, amelyeken több ezer felhasználó hozzájárulásából alakul ki az összkép. Az egyik ilyen az Expatistan, amelyen az ott lakók és a turisták megadhatják az adott árura vagy szolgáltatásra jellemző árat. Az alábbiakban ennek a ranglistának a tíz első helyezettjét közöljük, néhány érdekes adattal.

1. Oslo, Norvégia

Forrás: AFP/Kyrre Lien

A világ legdrágább városában egy korsó sör 2800 forintba kerül egy kocsmában, egy kétszemélyes vacsoráért pedig körülbelül 20 ezer forintot kell fizetni. A megfázás elleni gyógyszer hat napra 3500 forint, egy havi közlekedési bérlet pedig 25 ezer forint. Egy 85 négyzetméteres berendezett lakás bérleti díja egy jobb kerületben havi 720 ezer forint. Összességében Oslo árindexe 287 százaléka az alapul vett Prágáénak (Budapesté 102 százalék).

2. Zürich, Svájc

Forrás: Tóth Judit

Alig marad el a norvég fővárostól drágaságban Svájc üzleti központja. A napi menü a 7000 forint az üzleti negyedben, egy fél literes sörért a boltban is elkérnek 460 forintot, de a kocsmában 1700 forint az ára. Egy férfi hajvágás 14 ezer forintba kerül, egy 8 kilométeres taxifuvar alaptarifával 7500 forint.

3. London, Nagy-Britannia

Forrás: AFP/Leon Neal

A brit fővárosban még az oslóinál is drágább a lakhatási költség. Egy 85 négyzetméteres bebútorozott lakás bérléséért majdnem egymillió forintot kell fizetni havonta egy jobb városrészben, a rezsi pedig egy ilyen lakásban 50 ezer forint. A közlekedési bérlet egy hónapra 47 ezer forint, egy mozijegy több mint 4 ezer forint, egy capuccinóért pedig 1000 forintot kell fizetni. A dohányosoknak rossz hír, hogy egy doboz Marlboro cigaretta 3000 forint.

4. Genf, Svájc

Forrás: Hotel Président Wilson

Zürichhez hasonló árak vannak Genfben is. Tíz deka helyi sajt a boltban több mint 500 forint, egy kiló krumpli 600 forint, egy kétliteres Coca Cola pedig majdnem 900 forint.

5. Lausanne, Svájc

Forrás: AFP/ /Fabrice Coffrini

Hasonló a helyzet Lausanne-ban is, ahol egy Levis farmert 28 ezer forintért lehet megvenni, egy pár sportcipőt 38 ezerért, ugyannyiért, mint egy 16 GB-os iPod nanót.

6. Szingapúr

Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az EIU listáján legdrágább városban az élelmiszerek nem annyira drágák, mint az előző európai helyeken, kivéve a sört, mert azért itt még a boltban is le kell perkálni majdnem 900 forintot. A lakásbérlet azonban jócskán megdobja a költségeket: egy 85 négyzetméteres apartmanért 870 ezer forintot kérnek egy jobb környéken.

7. New York, Egyesült Államok

Fotó: Pálos Máté

A lakhatási költségek New Yorkban is nagyon megdrágítják a megélhetést. Egy kétszemélyes vacsora egy olasz étteremben borral és desszerttel 27 ezer forint. A benzin viszont kifejezetten olcsó, csupán 236 forintba kerül egy liter.

8. Perth, Ausztrália

Forrás: AFP/ /Tony Ashby

Perthben valamivel olcsóbb a lakhatás, de az élelmiszerek ára magas, egy kiló almáért például majdnem 1000 forintot kell fizetni. Ha az ember sörözni vágyik, egy korsót 2000 forintért kap meg a kocsmában, de ha rá is akar gyújtani, akkor kell csak igazán mélyen a zsebébe nyúlni: majdnem 5000 forint egy doboz Marlboro.

9. Sydney, Ausztrália

Forrás: Harkányi Árpád

Sydneyben hasonló a helyzet. Míg a benzin viszonylag olcsó, literje 315 forint, az egyhónapos tömegközlekedési bérletért 32 ezer forintot kell fizetni. Egy színházjegy a legjobb helyre 24 ezer forint, a mozijegy majdnem 4 ezer forintba kerül.

10. Stockholm, Svédország

Forrás: Gazda Albert

A svéd fővárosban valamivel barátságosabbak a bolti árak, mint Oslóban, de egy félkilós csont nélküli csirkemell így is 1900 forint. A hajvágásért itt is több mint 10 ezer forintot kell fizetni a férfiaknak, egy capuccinóért 1300-at, egy koktélért pedig a belvárosban 3800-at.