Szabadesés 41 emelet magasról

Zumanjaro: Drop of Doom, hullámvsút, Six Flags Great Adventure
Zumanjaro: Drop of Doom, hullámvsút, Six Flags Great Adventure
Vágólapra másolva!
Hamarosan megnyitják a világ legmagasabb zuhanóvasútját az New Jersey-ben található Six Flags Great Adventure parkban.
Vágólapra másolva!

A napokban befejezték a világ legmagasabb zuhanóvasútjának építését az amerikai New Jerseyben található Six Flags Great Adventure parkban, így semmi akadálya, hogy május utolsó hétvégéjén a közönség is kipróbálhassa. A Zumanjaro: Drop of Doom nevű szerkezet 41 emelet magasra, egészen pontosan 126 méterre viszi fel az utasokat. Ott csak pár másodpercig gyönyörködhetnek a panorámában, mert utána 145 km/h-s sebességgel zuhannak a föld felé, ahová 10 másodperc alatt érnek le.

Összehasonlításképp: ez a magasság nagyobb, mint Londonban a Big Ben, és kétszer akkora, mint a New York-i Szabadságszobor. Abban a pár pillanatban, amíg az utasok a tetején tartózkodnak, még a 84 kilométerre lévő Philadelphia felhőkarcolóit is megpillanthatják.

Az élmény azonban még ennél is félelmetesebb. A Zumanjaro: Drop of Doomot ugyanis a már 2005 óta működő Kingda Ka hullámvasút toronyszerkezetére építették, amelynek kocsijai akár 206 km/h-s sebességgel zúgnak el mellettük. A Kingda Ka egyébként megnyitásakor a világ legmagasabb és leggyorsabb hullámvasútja volt. Az előbbi címet ma is tartja 139 méteres magasságával, utóbbit 2010-ben elhódította tőle az abu-dzabi Ferrari Worldben működő Formula Rossa a maga 240 km/h-s sebességével. Az élmény rövid, hiszen a Kingda Ka alig fél perc alatt futja be a 950 méteres távot, de annál intenzívebb.

Az alábbi videón egyelőre csak egy animációt láthatnak a Zumanjaro: Drop of Doomról, de az már ennyiből is látszik, hogy az élmény frenetikus lesz.

A legmagasabb zuhanóvasút világrekordját korábban 122 méteres eséssel a Lex Luthor: Drop of Doom tartotta, amely a Los Angeles melletti Six Flags Magic Mountain parkban működik. Erről itt nézhet meg egy videót.