Barcelona nem kér a csóró turistákból

Barcelona, Güell park
Vágólapra másolva!
Kampány indult a látogatók megadóztatásáért és számuk korlátozásért.
Vágólapra másolva!

Barcelona Európa negyedik leglátogatottabb városa, amit az ott lakók egyre kevésbé viselnek el. Egy most megjelent dokumentumfilm szerint Katalónia fővárosa lassan olyan, mint egy témapark, és a korlátlan turizmus lerombolja az értékeit. A Bye Bye Barcelona című filmben megszólaló lakók, idegenvezetők és idegenforgalmi szakértők szerint jobban meg kéne adóztatni a turistákat, korlátozni kellene az oda látogatók számát, és el kéne kerülni, hogy Barcelona az olcsó tömegturizmus célpontjává váljon – számol be a Daily Mail.

Eduardo Chibas, a film készítője honlapján azt írja, alig tíz év alatt megháromszorozódott a turisták száma, pedig Barcelona nem egy nagy metropolisz, ráadásul Európában és a Mediterrán térségben itt köt ki a legtöbb nagy tengerjáró hajó. Marc Javierre operatőr szerint túl alacsonyak az árak Barcelonában, ami a rossz fajta turizmust vonzza. „Az emberek 300 eurós csomagokkal jönnek 7 napot tölteni Barcelonában" – teszi hozzá. Ők alig költenek, és szerinte ez nem kínál semmi előnyt a városnak, sőt még pénzébe is kerül.

A Park Güell Barcelonában Forrás: AFP/Moirenc Camille

Az egyik megszólaló szerint korlátozni kéne a beutazók számát úgyanúgy, mint a perui Machu Picchunál vagy a mexikói Chichen Itzánál. Tavaly egyébként ez már megtörtént a város egyik legnépszerűbb látványosságánál a Park Güellnél, ahol belépőt kezdetek el szedni, és napi 800-ban maximálták a látogatók számát. A lépés nagy felháborodást váltott ki a helyiek körében, hiszen híres építésze, Antonio Gaudí ajándéknak szánta a parkot Barcelona lakóinak.

Tavaly először haladta meg a turisták száma a 7,5 milliót az 1,6 milliós város történetében. A legtöbben Franciaországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkeztek.

A nagy tömeg a bűnözőket is vonzza. Barcelonát az utcai bűnözés európai fővárosának is tartják, ahol mindennaposak a lopások. Egyes becslések szerint például az oda utazó turisták 70 százaléka találkozik valamilyen utcai bűnözővel, és ezeknek az eseteknek az egyharmadában meg is szabadítják értéktárgyaitól.

A dokumetumfilm alább megtekinthető, angol feliratot is lehet hozzá választani. Barcelona egyébként a magyar utazók körében is népszerű célpont, egy olcsó, fapados útról korábbi élménybeszámolónk itt olvasható.