Büntetik a duci stewardesseket

Air India Express stewardess légiutas-kísérő
An Indian stewardess with Air India Express stands in the cabin of a newly acquired 737-800 Boeing aircraft in Mumbai, 24 May 2007. Air India Express' seventh Boeing 737-800 aircraft increased the company's fleet size to fourteen. Air India Express started operations on 29 April 2005, and operates 114 weekly flights between 10 Indian cities. AFP PHOTO/ Sajjad HUSSAIN
Vágólapra másolva!
Indiában bevezették a „túl kövér, hogy repülhessen" szabályozást, amelynek alapján felfüggeszthetik munkájukból a túlsúlyos légiutas-kísérőket.
Vágólapra másolva!

Az új irányelveket a Polgári Légiközlekedés Általános Igazgatósága (DGCA) tette közzé a honlapján. Eszerint azokat a légiutas-kísérőket, akiknek a testtömegindexe eltér a normálistól, alkalmatlannak nyilváníthatják, és felfüggeszthetik a szolgálat alól – írja a Daily Mail. A hivatal szerint erre az utasbiztonság növelése miatt van szükség, mert ha a személyzet nem fitt és egészséges, akkor nem tudja ellátni a feladatát vészhelyzet esetén.

Az indiai légiutas-kísérők szövetsége szerint az új szabályozás önkényes és diszkriminatív. Becslésük szerint az intézkedés mintegy 600 alkalmazottat érint majd, akiknek a többsége az Air Indiának dolgozik. Mint mondják, eddig is tökéletes munkát végeztek az eddigi testsúlyukkal, nem értik, miért van szükség a változtatásra.

Nem ez az első alkalom, hogy egy légitársaság korlátozza a személyzet testtömegét. 2011-ben a Thai Airways azzal fenyegette meg túlsúlyos légiutas-kísérőit, hogy belföldi járatokra helyezi át őket, ha pedig egy éven belül nem fogynak le, akkor földi munkára irányítja őket. Indoklása szerint erre azért van szükség, hogy baleset esetén 90 másodperc alatt evakuálni tudják az utasokat a gépről.