A világ tíz legbiztonságosabb országa

zürich utazás
Amikor az elméleti fizika a Bahnofstrassén találkozik a kortárs zenével
Vágólapra másolva!
Itt nem kell félnie a bűnözőktől, a rendőrökben megbízhat, és az utakon is normálisan vezetnek.
Vágólapra másolva!

A turizmus általában a bűnözőket is vonzza, hiszen a kameráját lóbáló gazdag külföldi könnyű célpontja a tolvajoknak vagy a rablóknak. A világ legnépszerűbb turistaközpontjaiban rafinált módokon szabadítják meg az értékeiktől a turistákat (erről bővebben itt írtunk).

Vannak azonban országok, ahova nyugodt szívvel utazhat a látogató, mert nagy valószínűséggel nem éri baj, ha meg esetleg mégis, a rendőrség a helyzet magaslatán áll. Az Active Times annak alapján próbálta meg rangsorolni az egyes országokat, hogy mennyire jelent problémát az általános bűnözés és a terrorizmus, mennyire lehet megbízni a rendőrségben, és mennyire biztonságos a közúti közlekedés. Összehasonlításukat a Világgazdasági Fórum, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának adatai alapján végezték el.

Íme a rangsor a kevésbé biztonságostól a legbiztonságosabb országig haladva.

10. Norvégia

Bryggen faépületei Forrás: Patai Csaba

Mint Skandináviában bárhol, az utak itt is biztonságosak, és általában alacsony bűnözési szint, de a terrorizmussal kapcsolatos aggályok rontották az összképet. Norvégiáról itt és itt olvashatja korábbi beszámolónkat.

9. Új-Zéland

Az autóknak a pingvinekre is vigyázni kell Forrás: Szigethy Eszter

Jó a rendőrség és a közbiztonság, de érdemes odafigyelni a rossz sofőrökre. Új-Zélandról itt, itt, itt és itt írtunk.

8. Svédország

Stockholmi villamos Forrás: Gazda Albert [origo]

Az utak biztonság jó, de Hollandia után itt a második legmagasabb a bűnözés a tízes lista országai közül. Svédországról itt olvashat beszámolót.

7. Ausztria

Hallstatt egy kis ékszerdoboz Forrás: Lantos Gábor

Benne van az legjobb húszban a bűnözés, a rendőrség megbízhatósága és a közúti biztonság vonatkozásában is, és a terrorizmus miatt sem kell aggódni. Ausztriáról itt, itt, itt és itt írtunk.

6. Hollandia

Szélmalom Leidenben Forrás: AFP/Photononstop/Herv Gyssels

Az első tíz ország közül itt a legmagasabb az általános bűnözés, és van némi aggodalom a terrorizmus miatt is, de a rendőrök megbízhatóak, és az utak is biztonságosak. Hollandiát itt mutattuk be.

5. Szingapúr

Buddhista templom Szingapúrban Forrás: AFP/Roslan Rahman

Megbízható rendőrség, biztonságos utak, és a szigorú törvények a bűnözőket is visszatartják, különösen az emberölés, az erőszakos támadás és a rablás ritka. Szingapúrról itt olvashatja beszámolónkat.

4. Izland

Reykjavík látképe Forrás: Tóth Judit

A bűnözésben és a rendőrség megbízhatóságában az első tíz között jár, de a közúti biztonság a második legrosszabb a top 10 országai közül. Izlandról itt, itt és itt írtunk.

3. Hongkong

Felvonó Lantau szigetére Forrás: Gaál Csaba [origo]

Az alacsony bűnözésen kívül itt vannak a világ legbiztonságosabb útjai, persze mivel nincs hosszú úthálózata, a nagy sebesség nem okoz akkora gondot. Hongkongi beszámolónkat itt olvashatja.

2. Svájc

Életkép a zürichi Bahnofstrassén Forrás: Tóth Judit

Minden vizsgált területen a legjobbak között szerepel. Svájcról itt, itt és itt írtunk.

1. Finnország

Muonio evangélikus fatemploma Lappföldön Forrás: Lantos Gábor

Svájcnál csak ez az ország biztonságosabb a turisták számára. A világ három legalacsonyabb bűnözési rátájú országa között van, a rendőrség pedig itt a legmegbízhatóbb. Finnországról korábbi beszámolóinkat itt, itt és itt olvashatja.