Lehet megint bulizni Thaiföldön

thaiföld, Koh Samet, Saikaew beach
Vágólapra másolva!
Megszüntette a kijárási tilalmat kedden három népszerű tengerparti üdülőhelyen a thaiföldi hadsereg, hozzátették azonban a katonák, hogy a május 22-i hatalomátvétel után életbe léptetett tilalom érvényben marad a fővárosban, Bangkokban és az ország többi részén.
Vágólapra másolva!

A katonai vezetés televíziós közleményben adta a lakosság tudtára, hogy feloldják a közterületeken tartózkodás korlátozásáról szóló intézkedést Phuket, Koh Szamui és Pattaja szigetén, hogy támogassák a turizmust, és enyhítsék a tilalom hatását a békés, politikai ellenállástól mentes területeken.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg a puccs után este tíz és reggel öt óra között érvényes kijárási tilalmat vezetett be, ami ellen a thaiföldi bruttó hazai termék több mint tíz százalékát kitevő turisztikai iparág tiltakozni kezdett. A múlt héten Thaiföld új katonai vezetője, Prajuth Csan-ocsa tábornok enyhítette a korlátozást: május 28. óta csak éjfél és hajnali négy óra között tilos közterületen tartózkodni.

A közel egy évtizede tartó politikai felfordulás dacára igencsak ellenállónak bizonyul a turisztikai iparág Thaiföldön. Tavaly rekordszámú, 26,7 millió látogatót regisztráltak a hatóságok.

Az idegenforgalom szereplői azonban a május végén lezajlott hatalomátvétel óta arra panaszkodtak, hogy a puccs és a kijárási tilalom együttesen az előzetes foglalások tömeges lemondásához vezettek. A politikai zűrzavar hatására több mint ötven ország adott ki figyelmeztetést állampolgárai számára, hogy ha tehetik, kerüljék a thaiföldi tüntetéseket.

Miközben a katonaság engedményeket tesz az ország turisztikai szereplőinek, továbbra is kemény fellépést ígér a tiltakozókkal szemben. A hadsereg vezetői kedden közölték, hogy az Éhezők viadala című, nagy sikerű hollywoodi filmből vett üdvözlés nyilvános használatát is az ellenállás egyik szimbólumának tekintik, így aki karját a magasba lendítve három ujját mutatja az ég felé, az is számíthat a jövőben arra, hogy őrizetbe veszik a hatóságok.