Kevés magyar utazik, de ők sokszor

bababarát szálláshelyek, nyaralás kisgyerekkel, bicikli, nyaralás, autó
Vágólapra másolva!
Érdekes képet rajzol a magyarok utazási szokásairól az a napokban közzétett elemzés, amelyben az Eurostat az Európai Unió 28 tagállamát hasonlítja össze a 2012-es adatok alapján.
Vágólapra másolva!

A jelentésből kiderül például, hogy a 15 év feletti magyar lakosságnak mindössze 37,7 százaléka vett részt a turizmusban, ami az ötödik legalacsonyabb érték az unión belül. Nálunk kevesebbet csak a portugálok, a görögök, a románok és a bolgárok utaztak, utóbbiak közül csak 18,9 százaléknyi. A rendszerváltó országok polgárai közül a csehek állnak az élen, akiknek a háromnegyede vett részt utazáson, ez még a 60,8 százalékos uniós átlagot is jóval meghaladja. Az EU-ban a finnek a legnagyobb utazók, 89,8 százalékos részvételi aránnyal, őket a hollandok és – érthető módon – a luxemburgiak követik.

A jelenség nyilvánvalóan összefügg az anyagi lehetőségekkel is. A magyarok 67 százaléka nem tudott magának megengedni 2012-ben egy egyhetes nyaralást, ami a negyedik legmagasabb arány az EU-ban. Ennél többen csak a horvátok, a bolgárok és a románok voltak kénytelenek lemondani a vakációról. Az uniós tagországok közül a svédek állnak a legjobban, mindössze 9,9 százalékuk nem tudott magának fizetni egy egyhetes nyaralást.

Nem csak a pénztől függ

Ha utaznak a magyarok, akkor is többnyire az országhatáron belül teszik ezt. Az összes utazáson belül a belföldiek aránya 78,1 százalék volt, ami kicsivel magasabb, mint a 76 százalékos uniós átlag. Itt már nem lehet megfigyelni akkora különbséget a régi és az új EU-tagországok között, mint egyébként: a legtöbben ugyan a román utazók maradnak otthon (95,4 százalék), de a spanyolok, görögök, portugálok és franciák sem szeretik átlépni a határt.

A magyaroknak mindig is a Balaton volt a legkedveltebb célpont Forrás: MTI/Varga György

Nem kizárólag az anyagi lehetőségekkel van összefüggésben az sem, hogy mennyi időt töltöttek átlagosan egy nyaraláson az adott ország polgárai. A magyar adat 3,7 éjszaka, ami a negyedik legkisebb az unióban, ám mögöttünk szerepel Dánia, Finnország és Lettország is. A legtöbb időt, 7,5 éjszakát a görögök szántak egy átlagos nyaralásra.

Az eddigi kép nem túl kedvező a magyarokra nézve, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy aki viszont utazik, az sokszor teszi ezt. Egy 15 év feletti magyar turista átlagosan 5,5 utazást tett 2012-ben, ami jóval a 4-es uniós átlag felett van. A magyaroknál több utat csak a spanyolok, a lettek, a dánok és finnek tettek. A negatív csúcstartók itt a görögök, akik mindössze 1,9 útra vállalkoztak (de, mit az imént kiderült, ők tovább maradnak).

Ki hova utazik?

A külföldi célpontok közül a magyarok körében Németország volt a legnépszerűbb a felmérés szerint, amelyet Ausztria, Románia, Csehország és Horvátország követ. A sorrendet nyilván a munkavállalási és rokonlátogatási célú utak is befolyásolták.

Az egyébként egész Európában megfigyelhető, hogy az utazók jellemzően nem mennek messzire: a 2012-ben megvalósult 1,2 milliárd útból mindössze 14,6 százalék szólt Európán kívülre. Európán belül messze a legnépszerűbb célpont Spanyolország, hiszen minden ötödik vendégéjszakát itt töltöttek el a külföldre utazó európaiak. Magyarország 1,5 százalékos részesedésével a középmezőnyben foglal helyet.