Így verhetik át a nyaralása alatt

Átverések
Vágólapra másolva!
A legszebb vakációt is megkeserítheti, ha valamilyen ügyes trükkel megszabadítják önt pénzétől vagy egyéb értékeitől. A tolvajok kreativitása határtalan, mi most 40 gyakori átverési módot adunk közre, hogy idejében felismerje a bajt.
Vágólapra másolva!

A barátságkarkötő

Valaki odamegy önhöz, és egy barátságkarkötőt ajánl önnek. Függetlenül attól, hogy ön mit mond, megpróbálják feltenni a csuklójára, és pénzt kérnek érte. Ez a trükk arra is jó, hogy elterelje a figyelmét, amíg a karkötős ember társa kizsebeli önt.

Rózsa a barátnőnek

Egy férfi megy oda önhöz, és egy rózsát ajánl a barátnőjének. Ezután brutálisan magas árat mond a virágért, és azt érezteti önnel, hogy nem méltó a partneréhez, ha visszautasítja azt.

Forrás: Flickr/David Dennis

A talált gyűrű

Egy nő elejt egy gyűrűt ön előtt, és megkérdezi, hogy nem ön ejtette-e az el. Amikor azt válaszolja, hogy nem, megvizsgálja a gyűrűt, és azt mondja, hogy aranyból van (nem az). Utána megpróbálja eladni önnek jóval magasabb áron, mint amennyit valójában ér.

Az eldobott csecsemő

Egy nő odasétál önhöz, és odadobja a csecsemőjét (többnyire játék baba) az ön karjaiba. Amíg önt sokkolja a dolog, és le van foglalva a két keze, egy társa kifosztja a zsebét vagy a táskáját.

Utcai játékok

Egy férfi itt a piros, hol a pirost vagy más bűvésztrükköt játszik az utca szélén, körülötte turistának tűnő társai állnak, és nézik, mit csinál. Ez önt is kíváncsivá teszi, és odamegy megnézni. Amíg a figyelme az előadóra irányul, társai kizsebelik önt.

Forrás: Flickr/Jim Winstead

Az elejtett pénztárca

Egy ellopottnak és eldobottnak tűnő pénztárca hever az utcán. Amikor elmegy mellette, ösztönösen a sajátja után nyúl, hogy ellenőrizze, biztonságban van-e. Egy ember ezalatt önt figyeli, így tudja, pontosan hova kell majd nyúlnia, amikor később ellopja öntől.

Folt a kabáton

Valaki szándékosan bepiszkítja az ön kabátját valamivel (ez lehet ketchup vagy madárürüléknek látszó anyag). Ezután önre mutat, és felajánlja, hogy segít letisztítani. A tisztítás közben azonban kizsebelik.

A cipőfényező

Egy férfi épp ön előtt ejti el a cipőkeféjét. Amikor ön felveszi neki, megköszöni, és elkezdi fényezni az ön cipőjét. Bár úgy tűnik, hogy ez egy ingyenes gesztus a részéről, a végén pénzt kér a szolgáltatásáért.

Forrás: AFP/Robyn Beck

A rozmaringos nő

Egy idős nő barátsága jeléül egy szál rozmaringot ajánl önnek. Elkapja a tenyerét, hogy megmondja belőle a jövőjét. Utána pedig pénzt kér ezért. Ha nem fizet, elég ijesztő módon elátkozza önt és a családját.

A fotós

Fényképezés közben – különösen, ha egy pár egymásról készít képeket – egy barátságosnak látszó helyi megy oda önhöz, hogy lefényképezi önöket együtt. A jobbik változat, hogy ezért utána pénzt kér, a rosszabbik, hogy elfut a fényképezőgéppel vagy a mobiltelefonnal.

A zenész

Egy barátságos, vidám férfi felhívja magára a figyelmet, amint ön elhalad mellette, és megkéri, hogy hallgassa meg a zenéjét, majd odaad egy látszólag ingyenes CD-t. Arról beszél, hogy nagy szívességet tenne, ha odahaza, az ön saját városában lejátszaná azt. Amikor elfogadja, pénzt kér érte, ha pedig visszautasítja, a barátai addig inzultálják, amíg nem fizet.

A drogdíler

A taxi vagy a tuk-tuk sofőrje drogot kínál önnek, amikor egy buliba tart Thaiföldön. Amikor elfogadja, egy álrendőr épp arra jár, hogy ellenőrizze önt, és hatalmas bírságot fizettet önnel, hogy elkerülje a börtönt.

Forrás: Kovács Katalin

A drága taxisofőr

Néhány taxisofőr kihasználja a helyismeret hiányát, és szándékosan egy hosszabb vagy nagyobb forgalmú útvonalon fuvarozzák önt. Néhányuk a taxiórát is manipulálja, hogy többet fizessen.

Az éjszakai busz

Vannak, akik olcsó buszt kínálnak Bangkokban, hogy éjszaka az egyik városból a másikba jusson. A csomagtérbe tett poggyászát azonban átkutatják, és kilopják belőle az értékeket.

Elejt és cserél

Taxisofőrök, pincérek és eladók "véletlenül" elejtik az ön visszajáró pénzét, majd hasonlónak látszó, de kisebb értékű érmét vagy bankjegyet vesznek fel és adnak át.

A kilyukasztott gumi

A bérelt autó elég nyilvánvaló célpont a helyiek számára, ezért szándékosan kilyukaszthatják a gumiját. Eztán leintik önt, és kedvesen felajánlják, hogy segítenek a kerékcserében. Ezalatt azonban egyikük észrevétlenül átkutatja a kocsit, és elviszi az értékeit.

Forrás: Flickr/Tiger Girl

Vasúti zsebtolvajok

A zsúfolt vonatok az egyik legkedveltebb helyszínei a zsebtolvajoknak. Az utasoknak szorosan egymás mellett kell állniuk, a tolvajoknak így könnyű dolguk van, hogy átkutassák a zsebeit és a táskáját.

Az elrohanó taxisofőr

Amikor ön megérkezik a repülőtérről a szállodába, a taxisofőr készségesen kiveszi a csomagtartóból a poggyászát. Úgy tűnik azonban, mintha sietne, ezért gyorsan visszaszáll az autójába, és elhajt. Ez azért van, mert valójában egy kisebb és nem túl feltűnő csomagot a csomagtartójában hagyott.

A telefonáló pénztáros

Az eladó úgy tesz, mintha telefonálna az ön kiszolgálása alatt. Valójában azonban lefényképezi az ön hitelkártyáját, hogy később másolni tudja azt.

Lassú számolás

A pénztáros idegölően lassan számolja a visszajáró pénzt, és gyakran szünetet tart abban a reményben, hogy ön elveszti a türelmét, és elfogadja a visszajárót. Ami azonban sokkal kevesebb, mint lennie kellene.

Forrás: Flickr/Consumerist Dot Com

A csodálatos ékszerüzlet

Egy barátságos tuk-tuk sofőr azt mondja önnek, hogy az ön célpontja be van zárva, és ajánl egy másikat. Amikor megérkeznek, egy másik barátságos ember elmeséli önnek, hogy ő egy helyi boltban vásárol gyémántokat és drágaköveket, amelyeket aztán odahaza jóval drágábban elad. A cél, hogy ön is vásároljon a boltból.

A cseles doktor

Egy szolgálaton kívüli „doktor" azzal az ajánlattal áll elő, hogy hamis orvosi dokumentumokat adna el önnek, amelyeket az ön biztosítója kifizet, és ezzel sok pénzt kereshet. A biztosítók azonban ismerik ezt a trükköt, és nem fizetnek.

Az álrendőr

Hivatalosnak tűnő rendőrök lépnek oda önhöz azzal, hogy hamis pénz került forgalomba a környéken, és ellenőrizniük kell a pénztárcájának tartalmát. Amikor azonban visszaadják önnek, néhány bankjegy hiányzik belőle. Az útlevelét vagy a vízumát is látni akarhatják, és úgy tesznek, mintha probléma lenne vele, majd pénzt kérnek, hogy megoldódjon a probléma.

A hamis jegy

Amikor sor áll a jegypénztárnál, egy hivatalosnak tűnő alkalmazott magasabb áron kínál jegyet önnek, hogy elkerülje a sorbanállást. Ez vonzó lehet, de a jegy nem működik.

Forrás: Flickr/Mikhail Shcherbakov

A túl segítőkész helyi

Egy kedves ember, aki beszéli az ön nyelvét, felajánlja, hogy segít a zűrzavarosnak látszó pénzkiadó vagy jegykiadó használatában. Valójában memorizálja az ön pinkódját arra az esetre, ha később ellopja öntől a kártyáját. Néha el is fut a készpénzzel.

A térképárus

Azzal lép valaki önhöz, hogy egy térképet adjon el. Ki is nyitja a térképet, hogy megmutassa, ezzel azonban csak eltereli a figyelmét, hogy kizsebeljék önt.

A koldus

Egy koldus, többnyire idős vagy terhes nő, aprót kér öntől. Gyakran egy zsebtolvaj is figyel, hogy hova teszi a pénztárcáját.

Az ingyen masszázs

Egy ember lép oda önhöz a strandon, hogy masszázst kínáljon. Még ha el is utasítja őt, megpróbál egy rövid próba masszázst adni önnek ingyen. Miután elkezdte, nem lehet elküldeni, és a végén elég magas árat követel öntől.

A flört

Egy vonzó nő környékezi meg az egyedülálló férfit, és elkezd vele flörtölni. Megkérdi, hogy elvinné-e egy bárba őt, a számla pedig óriási lesz az éjszaka végére.

Forrás: Flickr/Blemished Paradise

Óvakodjon a zsebtolvajoktól!

A zsebtolvajok segítőkész helyieknek látszanak, akik arra figyelmeztetik önt, hogy épp látták, amint valakitől ellopták a pénztárcáját vagy a telefonját, ezért legyen óvatos. Látni fogják, ahogy ön ellenőrzi a sajátját, így később könnyebb lesz öntől ellopni. Néha még a zsebtolvajokra figyelmeztető táblákat is kitesznek ugyanebből a célból.

Az elromlott fényképezőgép

Valaki megkéri önt, hogy fényképezze le őt a barátaival, de a kamera nem működik. Amikor vissza akarja adni nekik, a fényképezőgép leesik, és összetörik. Az egész csoport követeli, hogy adjon pénzt a javításra, vagy kizsebelik önt a zűrzavarban.

Az angolul tanuló diákok

Ártatlannak tűnő lányok meghallják, hogy ön angolul beszél,és megkérdezik, hogy gyakorolhatják-e önnel a nyelvet. később elkezdenek panaszkodni nehéz sorsukra, és pénzt kérnek öntől. Az is lehet, hogy viszonzásul elhívják a kedvenc bárjukba, és amikor megérkezik a túlárazott számla, nekik már hűlt helyük.

Az ingyen mogyoró

Egy ember odamegy az ön asztalához, és mogyorót tesz rá. Mihelyst megérint azonban egyet, fizetnie kell érte.

Forrás: Flickr/Martin L

A képeslap

Egy szegénynek kinéző gyerek egy képeslapot és tollat mutatva arra kéri önt, hogy segítsen levelet írni haza. Eközben arról mesél, hogy mennyire szegény, arra játszva, hogy ön végül megsajnálja őt, és pénzt ad neki.

Felhívás jótékonykodásra

Egy csoport gyerek, akik gyakran süketnek tettetik magukat, arra kérik önt, hogy írjon alá egy petíciót, és adakozzon. Amíg ön aláírja a petíciót, addig átkutatják a zsebeit.

Kéregető gyerekek

Egy nagy csapat gyerek veszi ön körbe, és addig kéregetnek, amíg át nem ad nekik valami pénzt vagy értéket. Olyan is elfordul, hogy újságot akarnak önnek eladni, kinyitják, és amíg elterelik az ön figyelmét, kizsebelik.

A bezárt hotel

A taxisofőr meggyőzi önt, hogy a szállodája bezárt, vagy épp felújítják, de tud egy másik hotelt. Ez a szálloda azonban nevetségesen túl van árazva, és rossz helyen van. Olyan esetek is előfordulnak, hogy ezek a hotelek népszerű szállodák neveit koppintják le, így a turisták azt hiszik, jó címre érkeztek.

Forrás: Flickr/Ryan

Hamis hívás a recepcióról

Egy tolvaj felhívja önt a szállodai szobájában, mintha a recepcióról hívná. Azt állítja, hogy egy probléma lépett fel, és emiatt meg kell adnia a hitelkártyájának adatait. A hívás éjszaka érkezik, hogy ne legyen kedve már lemenni a recepcióra személyesen.

A szobafelügyelők

Két, szállodai alkalmazottnak öltözött ember kopogtat az a szobája ajtaján azzal, hogy rutin ellenőrzést hajtanak végre a szobájában. Míg az egyikük eltereli a figyelmét, a másik ellopja az értékeit.

A hamis éttermi szórólap

A trükközők egy hamis éttermi szórólapot csúsztatnak át a szállodai szobájának ajtaja alatt, abban a reményben, hogy rendelni akar majd. Ha ezt megteszi, akkor ételt nem kap majd, csak egy ijesztő bankszámla-kivonatot, miután a kártyaadatainak megszerzésével leemelték a pénzét.

Az összeállítást a Just The Flight utazási iroda gyűjtése alapján készítettük. Ha még további trükkök is érdeklik, korábbi cikkünket az átverésekről itt olvashatja.