A pilóták nem vették észre, hogy süllyed a gép

Jet Airways indiai légitársaság Boeing gépe
Vágólapra másolva!
Az egyik szunyókált, a másik tabletezett. A török légi irányító szólt nekik, hogy több mint 1500 métert estek.
Vágólapra másolva!

A Jet Airways indiai légitársaság Boeing 777-300 típusú gépe Mumbaiból (régebbi nevén Bombay) Brüsszelbe tartott, fedélzetén 300 utassal. A repülő Törökország felett haladt, amikor a kapitány ledőlt egy kicsit aludni. A másik pilóta átvette az irányítást, de épp a tabletjével volt elfoglalva, ezért nem vette észre, hogy a gép süllyedni kezdett.

Forrás: AFP/Noah Seelam

A pilótákat az ankarai légi irányítás figyelmeztette, mert szerette volna megtudni, miért nem repülnek a számukra kijelölt 34 ezer lábas (10 363 méter) magasságon. A másodpilóta felébresztette a kapitányt, a torony pedig arra kérte őket, hogy azonnal emelkedjenek 32 ezer lábra (9753 méter).

Mint kiderült, a gép több mint 5 ezer lábnyit (1500 méter) vesztett a repülési magasságából. Ez azért volt különösen veszélyes, mert abban a magasságban mások is repültek, a légtér pedig különösen forgalmas volt, mert a légitársaságok elkerülik az iraki és az ukrajnai konfliktus által érintett repülési zónákat.

Elsumákolták volna

A személyzet egyébként nem jelentette az incidenst az indiai repülési hatóságnak, amely csak névtelen szöveges üzenetből értesült a történtekről -– írja a Daily Mail. A pilótákat berendelték, és a vizsgálat lezárásáig felfüggesztették őket az állásukból.