A Ryanairnél már 335 forint az euró

A Ryanair gépe a Hősök teréről fényképezve
Vágólapra másolva!
Szerintük ez megtakarítást jelenthet a vevőnek. A Wizz Airnél még rosszabb az árfolyam, de ott legalább alapból nem ezt kínálják.
Vágólapra másolva!

A legtöbb magyar utas oda-vissza jegyet vesz budapesti indulással egy adott légitársaság járatára, és magyar bankkártyával forintban fizet érte. Ilyenkor nincs meglepetés. Sokan azonban külföldi kiindulóponttal veszik meg jegyüket – vagy mert ott laknak, vagy mert kombinálják a fapados járatokat -, de ugyanúgy magyar bankkártyával fizetnek. A légitársaság ilyenkor euróban állapítja meg a jegy árát, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt végül milyen árfolyamon számolják el a vevő számláján.

A Ryanair gépe a Hősök teréről fényképezve Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ha valaki külföldi eladótól vásárol magyar bankkártyával olyan árut vagy szolgáltatást, amelynek az ára euróban van megadva, akkor a legtöbb esetben a saját bankjánál alkalmazott devizaeladási árfolyamon terhelik meg a számláját (előbb zárolják az összeget, majd pár nappal később végleg leemelik az aktuális árfolyamon). Egyre több online bolt azonban rákérdez a fizetés véglegesítésekor: euróban vagy forintban kívánja az ügyfél végrehajtani a tranzakciót? Mivel ilyenkor az ügyfél gyakran kapkod, a forintra bök rá, holott azt általában jóval rosszabb árfolyamon számolják, mintha a vásárláshoz szükséges eurót a saját számlavezető bankjával vetetné meg. Az aktuális árfolyam nem szokott akkorát változni a számla tényleges terheléséig eltelő pár nap alatt, hogy a vásárláskor megérje a fix forintösszeget választani.

Garantáltan rossz árfolyam

A trükköt a Ryanair is régóta alkalmazza, az Origo tavaly nyáron számolt be róla, majd idén a Buksza blog is feldobta a sztorit. Az ír fapados cégnél garantált árfolyamként kínálják a jóval rosszabb euróváltást, de még inkább átverős módon, mint mások: csak a fizetéskor, a kártyaszám beírásakor ugrik fel egy felirat, amelyben az "információkért" menüpontra kattintva felugrik egy doboz, majd ebből kell a pipát kivenni ahhoz, hogy ne az alapból felkínált garantált árfolyamot alkalmazzák. Ez jelenleg 335 forint eurónként, szemben a bankok 318 forint körüli devizaeladási rátájával.

A kártyaszám beírásakor felugrik a pirossal jelzett felirat, amelyben az információkért szóra kell kattintani (a beírt kártyaszám kitalált). Forrás: Gaál Csaba
A felugró doboz mutatja a garantált árfolyamot, ha ezt nem akarjuk, ki kell venni az alapból beállított pipát. Forrás: Gaál Csaba

A trükk tehát eddig is ismert volt, aki tudott róla, az védekezhetett ellene, a legtöbben viszont nyilván belesétáltak a csapdába. Ami újdonság, hogy a Fapadosinfo blog egyik posztja szerint a foglalási rendszer akkor is a garantált – tehát rosszabb – árfolyamon vette le a jegy árát a számláról, ha a vevő figyelmes volt, és kivette a pipát a megfelelő négyzetből.

A Ryanair megtakarításról ír

Az ügyben két hete megkerestük a Ryanair sajtóosztályát, és három kérdést tettünk fel nekik.

  • Miért alkalmaz a Ryanair ilyen magas garantált árfolyamot?
  • Miért kínálja ezt alapból, és miért nem választható opcióként?
  • Miért emel le egy díjat a Ryanair a garantált árfolyamon akkor is, ha a vevő ezt elutasította?

Kérdéseinkre most kaptunk választ:

„A legtöbb légitársaság, hotel, étterem és bolt garantált árfolyamot kínál a vásárlóinak, amennyiben azok »külföldi« fizetési módot használnak a fizetés idején. Az árfolyamot a kereskedő, a szálloda vagy a légitársaság minden esetben a vásárló tudomására hozza, és a vásárlótól függ, hogy ezt az árfolyamot elfogadja vagy elutasítja annak alapján, hogy a vásárlás időpontjában elégedett-e a garantált árfolyammal és a vásárlás költségével, amely azután védve van az árfolyam ingadozásaitól. A Ryanair által kínált árfolyam nagyon versenyképes, ha összehasonlítjuk a helyi bankok által kínált nem tőzsdei devizaárfolyamokkal. Ez a szolgáltatás megtakarítást nyújthat az árfolyamváltozás, illetve az egyedi banki jutalékok függvényében."

Felvetésünkre, hogy ez legfeljebb az első kérdésünkre értelmezhető válaszként, és szeretnénk, ha a másik kettőt is megválaszolnák, Klaudia Kalazna értékesítési és marketingmenedzser közölte: ez az „átfogó" válaszuk.

A Wizz Air árfolyama még rosszabb

Megnéztük a másik két nagy fapados cég gyakorlatát is, és a Ryanairhez hasonlóan végeztünk náluk egy-egy próbafoglalást nem budapesti indulással. A Wizz Air esetében még a Ryanairnél is magasabb, 336 forint feletti euróárfolyamot találtunk, de mentségükre legyen mondva, hogy náluk alapból az euróban történő fizetést kínálják fel, a forint csak választható. Az EasyJetnél viszont opciót sem találtunk arra, hogy forintban fizethessünk.

A Wizz Airnél csak választható a forintban történő fizetés, ilyenkor viszont még magasabb az árfolyam. Ezt ráadásul nem írják ki, csak akkor vesszük észre, ha mi magunk kiszámoljuk. Forrás: Gaál Csaba

A Wizz Air ezzel kapcsolatban ezt írta lapunknak: „Az utasok választhatják a saját számlavezető bankjuk bizonytalan és változó árfolyamát, vagy dönthetnek a garantál viteldíjunk mellett, amennyiben nem a kiindulási reptér szerinti pénznemben szeretnének fizetni. Minden összeg megtekinthető a foglalás előtt, és a fizetendő összeget minden egyes utasunknak jóvá kell hagynia.”

Természetesen megint érdemes hozzátenni, hogy a fapados légitársaságok még így is sokkal jobb árat kínálnak a hagyományosoknál, és érdemes kihasználni az átszállásos lehetőségeket is (erről bővebben itt írtunk). Ahhoz azonban, hogy valóban a lehető legolcsóbb legyen az utazás, nem árt figyelni az ilyen trükkökre is.

Ha önnek szintén a garantált árfolyamon emelte le a vételárat a Ryanair, holott nem azt kérte, írja meg a kommentben!