Több itt a turista, mint a helyi

monacói utazás
Cote d'Azur
Vágólapra másolva!
Nemrég bemutattuk, hova ment a legtöbb turista tavaly a világon, majd azok az országok következtek régiónként, ahová a legkevesebb. Most Európát vesszük szemügyre, de figyelembe vesszük a lakosságszámot is. A toplistát miniállamok vezetik, Magyarország nincs az első húszban.
Vágólapra másolva!

A korábban közölt listákkal szemben jogos észrevétel volt, hogy azok nem veszik figyelembe az adott ország méretét. Egy nagyobb állam nyilván több látogatót vonz, mint egy kicsi, függetlenül az adott hely látványosságaitól.

Ezt a torzító hatást próbáltuk meg kiszűrni azzal, hogy a látogatók számát (tourist arrival) elosztottuk a lakosságszámmal. Előbbi adatokat a Turisztikai Világszervezet kiadványából vettük, többnyire a 2013-as évre vonatkozóan, ahol ez nem áll rendelkezésre, ott a 2012-est. A lakosságszámokat a Wikipediából szereztük a 2005-ös évre.

Magyarország a lista közepén

A 44 európai államnak épp a felében érkezett több turista egy év alatt, mint ahányan lakják. Ahogy az várható volt, az abszolút értékben legjobb helyen végzett országok (Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság) a lakosságszámmal korrigált listán messze nem szerepeltek olyan jól, a kicsik viszont feljöttek. Van azonban olyan is, amely mindkét összehasonlításban jól teljesített: Ausztria például az előbbin az 7., az utóbbin az 5. helyezett volt). Magyarország a 21. lett, miután egy lakosra 1,07 turista jutott 2013-ban.

1. Andorra

Járókelők a Banca Privada d'Andorra fiókja előtt Andorra-la-Viellában Forrás: AFP/Pascal Pavani

Az Andorrai Hercegség a Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között elterülő ország, Európa legnagyobb törpeállama. A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt ország ma a turizmusnak és a kedvező adózási szabályoknak (ingyenes betegellátás, vámmentesség stb.) köszönhetően virágzik. Tavaly 2,3 millióan utaztak oda, ami Európában csak a 27. helyre volt elég, de mivel mindössze 71 ezren laknak ott, az arányosított rangsorban messze az első: az egy lakosra jutó turisták száma 32,8 volt 2013-ban.

2. Monaco

A kikötő teljes pompájában Fotó: Vándor Éva - Origo

A hercegség egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Mindössze 33 ezren laknak ott, de mivel területe kicsi, a világ legsűrűbben lakott országa. Az egy lakosra jutó turisták száma 8,84 volt 2012-ben. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

3. San Marino

Kilátás a városra Forrás: AFP/Marcel Mochet

Az első két helyezettől eltérően a 29 ezres miniállam nem hercegség, hanem köztársaság. Olaszország teljesen körülöleli. Az egy lakosra jutó turisták száma 4,79 volt 2012-ben.

4. Málta

Málta egyik nevezetessége a Kék ablak Forrás: flickr.com/lliurealbir/

A Földközi-tengerben fekvő Máltán ugyan kicsi, de nem mini: 400 ezren laknak ott, egy lakosra pedig 3,96 turista jutott 2013-ban. Máltáról itt írtunk korábban.

5. Ausztria

Hallstat az egyik legszebb városka Ausztriában Forrás: Lantos Gábor

Nyugati szomszédunk viszonylag nagy is, népszerű is a külföldiek körében. Tavaly egy lakosra 3,03 turista jutott. Legutóbbi beszámolónkat itt olvashatja róla.

6. Ciprus

Étterem Nicosiában Forrás: AFP/Partick Baz

A szigetország a magyarok körében is kedvelt célpont, tavaly 2,4 millió külföldi utazott oda, így egy lakosra 3,02 látogató jutott. Ciprusról legutóbb itt írtunk beszámolót.

7. Izland

A Kék lagúna Forrás: Tóth Judit

Az Atlanti-óceán északi részén található szigetországba mindössze 808 ezren látogattak tavaly, de mivel csupán 300 ezren lakják, egy lakosra 2,69 látogató jutott. Legutóbbi beszámolónkat itt olvashatja róla.

8. Horvátország

Strand Sibenik közelében Forrás: MTI/Jászai Csaba

Déli szomszédunk 1777 kilométernyi tengerparttal rendelkezik, 1246 kisebb-nagyobb szigetének partja pedig további 4058 kilométert ad ehhez hozzá. Nem csoda, hogy kedvelt a turisták körében: egy lakosra 2,43 látogató jutott tavaly. Legutóbbi itt írtunk róla.

9. Észtország

Tallinn óvárosa Fotó: Kisgyörgy Éva

A balti állam talán meglepetésnek tűnhet, pedig tavaly több mint 2,8 millióan utaztak oda, így egy helyire 2,2 turista jutott. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

10. Montenegró

Kilátás a Kotori-öbölre Forrás: Grówald Barbara

Mostanában kezd divatba jönni a magyarok között is Horvátország kis szomszédja. Erősödő pozícióját jól mutatja, hogy már tavaly is 2,15 turista jutott egy lakosra. Legutóbb itt írtunk róla.

Futottak még

Amint látható, az első tízbe egy olyan európai ország sem fért bele, amely az abszolút számot tekintve a legtöbb látogatót vonzotta. A több mint 80 millió turistát fogadó Franciaország például csak a 17., ott egy lakosra 1,36 látogató jutott. Spanyolország csak a 15., Olaszország a 26., Németország a 36., az Egyesült Királyság pedig a 34. a 44 állam közül.

A kis méret ugyanakkor nem garancia a sikerre. A 470 ezres Luxemburg például épp lecsúszott az első helyről, de Liechtenstein is csak a 13. lett.