Ismét megnyitják a világ legfélelmetesebb útját

Caminito del Rey play player gomb
Vágólapra másolva!
Az El Camino de Rey Spanyolországban van. A biztonsági munkák befejeztével télen nyílik.
Vágólapra másolva!

Az El Caminito del Rey (El Camino del Rey néven is ismert) Dél-Spanyolországban található út a Los Gaitanes kanyon sziklafalán. Ez a fő turistaattrakciója az Ardales parknak, amely rövid sétával érhető el az El Chorro kempingből.

A Caminito del Rey felújítás előtt Forrás: www.elcaminitodelrey.com/

Az 1,2 kilométer hosszú hegyi utat eredetileg azoknak a munkásoknak építették, a Guadalhorce gáthoz akartak eljutni. Később a veszélykedvelő turisták kedvelt terepe lett, a videomegosztókon sok felvétel van a gyakran nyaktörő sétákról. Egy 1999-es és egy 2000-es halálos baleset után mindkét bejáratát lezárták, a halálséták ennek ellenére folytatódtak az egyre elhanyagoltabb ösvényen.

Tériszonyosoknak nem ajánlott Forrás: Flickr/Sam Dredge

2011-ben az andalúz kormány és Malaga önkormányzata megállapodott, hogy közösen viselik a hegyi út biztonságossá tételének 5 millió eurós költségét. A felújítás a vége felé tart, a nyitás télen várható. Bár nem lesz annyira félelmetes, mint korábban, vélhetően kevesebb lesz ezután a baleset.

Szédítő panoráma Forrás: Flickr/Gabi

A magyarul Király útja elnevezés egyébként abból származik, hogy a gátat 1921-ben XIII. Alfonz király nyitotta meg. A felújított El Camino del Reyt dédunokája, VI. Fülöp adja át a jövő év elején.

Így néz ki felújítás után Forrás: Malaga.es video

A hegyi út egyébként ingyenesen látogatható lesz a megnyitása után három hónapig. Ezután díjat szednek érte, de azt még nem tudni, mennyit. Azt viszont már lehet tudni, hogy a látogatók napi számát korlátozni fogják „biztonsági okokból" – írja a Telegraph.

Az alábbi első videó a felújítás előtt, a második a felújításról készült.