Egy magyar nőé a világ legrövidebb határhídja

legrövidebb nemzetközi híd
Vágólapra másolva!
Kanadát és az Egyesült Államokat kötötte össze, és mindössze 9,5 méter hosszú.
Vágólapra másolva!

Az Ezer sziget nevű szigetcsoport a Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Szent Lőrinc-folyón található, ahol az kiömlik az Ontario-tóból. A 80 kilométeres szakaszon összesen 1846 sziget fekszik elszórva, a legnagyobb sűrűségben azonban a Cape Vincent és az Alexandria Bay között fordulnak elő az Egyesült Államokban, illetve Kingston és Rockport között Kanadában.

Rengeteg sziget található elszórva a Szent Lőrinc-folyón Forrás: AFP/Escudero Patrick

A legnagyobb szigetek területe akár 100 négyzetkilométernél is nagyobb lehet, de vannak olyanok is, amelyeken mindössze egyetlen ház található, és lakatlan sziklák is akadnak. Közülük azokat számolták bele a szigetek közé, amelyek egész évben a felszín felett vannak, legalább egy négyzetlábnál nagyobbak, és legalább egy fa él rajtuk. (Az Ezer szigetről korábban itt közöltünk képgalériát.)

Itt húzták meg a határt

Itt található a világ legrövidebb nemzetközi hídja, amely ráadásul magyar tulajdonban van – hívta fel a figyelmet a Falanszter blog. Amikor 1793-ban meghúzták a Szent Lőrinc-folyó mentén az Egyesült Államok és Kanada határát, akkor a Zavikon-szigetek nagyobbik, másfél hektáros része Ottawa, míg a kisebbik, Kiwa névre keresztelt félhektáros darab Washington fennhatósága alá került.

A képen még a brit zászló látható, mivel Kanadának hivatalosan csak1931-ban lett önálló zászlója Forrás: Don...The UpNorth Memori - Flickr

Elmer Andress vállalkozó 1902-ben építtette fel villáját a nagyobbik, Kanadához tartozó Zavikon-szigetre, majd a két gyöngyszem közé egy 9,5 méter hosszú fahidat is ácsoltatott, hogy a kapálás és a pecázás miatt ne kelljen mindig áteveznie a szomszédos országhoz tartozó kertjéhez.

Odébb ment a folyó

Mivel a Szent Lőrinc folyó nem volt tekintettel az országhatárokra, az Amerikai-Kanadai Határbizottság 1967-ben a kisebbik szigetet is Kanada fennhatósága alá rendelte. Az új határt a volt amerikai sziget déli csúcsától délnyugatra 140 méterre jelölték ki. Napjainkban is ez a módosítás van érvényben, de hagyománytiszteletből a szigeten élő család a továbbiakban is felhúzza a két lobogót.

Ott a magyar zászló is a hídon Forrás: Kiril Strax - Flickr

Az apró fahíd közepén egy magyar zászló is díszeleg, mivel a szigeteket 1976-ban a torontói lakhelyű Donald Rickerd és magyar származású felesége, Julie Rékai Rickerd vette meg. A nő édesanyja Desider Katalin néven látta meg a napvilágot 1921-ben Budapesten, édesapja pedig dr. Rékai János volt, mindketten megkapták a Kanadai Becsületrend keresztjét. A család történetéről a blogban olvashat további érdekes részleteket.