Eláll tőlük a lélegzet

felvonó libegő Rio de Janeiro
Vágólapra másolva!
Meredek hegyekkel vagy sziklákkal a világ számos országában lehet találkozni, a látványért azonban nem mindenki tud vagy akar felmenni. Szerencsére sok ilyen helyre építettek felvonót, amelyekről erőfeszítés nélkül gyönyörködhetünk a panorámában. Ezekből mutatunk tíz látványosat.
Vágólapra másolva!

Huasan, Saanhszi, Kína

Forrás: Flickr/mararie

Az egyik legveszélyesebb kínai hegységben építették, az öt szent csúcs, még a gyakorlott hegymázóknak is kihívás. Az északi csúcs 1615 méter magasan van, és közel függőleges falon lehet rá feljutni, míg a nyugati csúcs 2082 méteren található. Most már mindkét csúcsot meg lehet közelíteni felvonóval is. Itt van a világ egyik legveszélyesebb turistaútja is, amelyről itt láthat videót.

Grindelwald-Männlichen, Svájc

Forrás: WikimediaCommons

Eredetileg a Svájci-Alpok síelőinek építették, hogy elérjék a 2343 méter magas lévő Männlichen csúcsot. A gondolák most óránként 900 utast képesek felvinni oda Grindewaldból a 6071 méter hosszú, kétrészes drótkötélpályán. Az úr fél óráig tart, a látvány pedig lenyűgöző.

Asztal-hegy, Fokváros, Dél-Afrika

Forrás: Flickr/Christopher Griner

Dél-Afrika egyik leglátogatottabb turistalátványossága 1928-as megnyitása óta több mint 23 millió látogatót vitt fel a hegyre, amely a nevét a lapos tetejéről kapta. Az 1084 méter magasból gyönyörű kilátás nyílik Fokvárosra és az öbölre. Az út során a kabinok teljesen körbefordulnak, hogy az utasok a teljes panorámában gyönyörködhessenek.

Cukorsüveg-hegy, Rio de Janeiro, Brazília

Forrás: Flickr/Phil Whitehouse

A város egyik jelképének számító hegyre felvivő felvonó két részből áll. A Praia Vermelháról előbb a 224m magas Urca-hegyre lehet feljutni a libegővel, majd onnan tovább a 396 méter magas Cukorsüvegre.

Lantau, Hongkong

Forrás: Flickr/Sue Waters

A Ngong Ping 360 nevű felvonó akkor is a világ leglátványosabbai közé tartozna, ha nem lenne néhány kabinja üvegpadlós. A Tung Csungot Ngong Pinggel összekötő 5,7 kilométeres utat 25 perc alatt teszik meg a kabinok, részben a tenger felett, és közben fantasztikus panoráma nyílik Honkongra és annak repülőterére. Ngong Pingen leszállva két érdekesség is található: a Po Lin kolostor és a Tian Tan Buddha-szobor. Erről itt találja korábbi beszámolónkat.

Mérida, Venezuela

Forrás: AFP/Juan Barreto

Ez a világ leghosszabb és legmagasabb felvonója. Négy szakaszban összesen 12,5 kilométeres távolságot tesz meg, és 4765 méter magasra viszi fel az utasokat. 2008-ban bezárták, hogy felújítsák, és 2014 decemberére tervezik újra megnyitni Mukumbari néven.

Banff, Kanada

Forrás: Flickr/Norio NAKAYAMA

A Kanada Alberta tartományában lévő nemzeti park névadó városa kedvelt üdülőhely. A 2281 méteres távolságot nyolc perc alatt teszi meg a gondola, miközben 698 métert emelkedik, és 2292 méterre ér.

Queenstown, Új-Zéland

Forrás: Flickr/Jocelyn Kinghorn

A Skyline a legmeredekebb felvonó a déli féltekén. A gondolák 450 méterre visznek fel a Bob's –csúcsra, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Queenstownra és a Wakatipu tóra.

Palm Springs, Kalifornia, Egyesült Államok

Forrás: Flickr/greg lilly

A Palm Springs Aerial Tramway a világ legnagyobb forgó kabinú felvonója. A Coachella-völgyből indul és a Chino-kanyonon át a San Jacinto-csúcs közelébe visz fel. A 12,5 perces út alatt 1790 métert emelkedik, és 2596 méter magasságban teszi ki az utasait.

Gulmarg, Dzsammu és Kasmír, India

Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A gondola két szakaszban óránként 600 embert képes szállítani a 3980 méter magasban lévő Afarvat-állomásra a 2699 méteren fekvő Gulmarg üdülővárosból. A második szakasz az igazán látványos, amely 2,7 kilométeren 880 métert emelkedik.