A jövő repülőgépén nincsenek ablakok

Ablaktalan repülő kivetítővel
Vágólapra másolva!
A kivetítők élethű élményt adnak a külső környezetről, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez.
Vágólapra másolva!

Forradalmasítaná a repülést egy brit cég. A Centre for Process Innovation eltávolítaná az ablakokat a repülőgépekről, helyettük pedig ultravékony és hajlékony kivetítőket szerelne a falakra. Az utasok így a gép külső kameráiról rájuk kivetített panorámában gyönyörködhetnének, vagy akár internetezhetnének is az érintőképernyőjükön.

Utazás a felhők felett Forrás: Youtube/Centre for Process Innovation

A nagy felbontású képernyők, amelyek OLED-ekkel működnének, képesek lennének az utas szemének követésére. A szórakoztatás mellett a világításról is ezek gondoskodnának. Lehet például napfelkeltét és naplementét utánozni velük, ami a jet lag kivédéséhez segít, és persze ki is lehet kapcsolni azokat.

Alacsonyabb költségek

A képernyők alkalmazása más szempontból is hasznos lehet. Ablakok nélkül a gépek törzse könnyebbé válna, ami az üzemanyag-megtakarításon kívül alacsonyabb széndioxid-kibocsátást eredményez. Ez végül olcsóbb repülőjegyekhez és nagyobb belső térhez vezethet – írja a Daily Mail.

A tervezők tíz évre teszik, amíg az új technológia a gyakorlatban is megjelenhet, mások azonban szkeptikusabbak. A FlightClub szerzője szerint például az utasok nem díjaznák, ha például egy viharban kivetítővel kéne átvergődniük, ha meg lekapcsolják, akkor rögtön bezártsági érzésük lesz. Épp ezért úgy véli, inkább csak speciális járatokon terjedhet el az új dizájn.

Szavazzon!

Ön utazna ilyen ablak nélküli repülőn?