Ez nem a Tádzs Mahal

Bibi Ka Maqbara
Vágólapra másolva!
De akkor micsoda, és hol van? Az biztos, hogy a megdöbbentő hasonlóság nem véletlen.
Vágólapra másolva!

India emblematikus épületéről, az Agra mellett lévő Tádzs Mahalról szinte mindenki hallott már. A UNESCO világörökség részét képező mauzóleumot Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Jelenleg India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel.

A Tádzs Mahalt a világ egyik csodájának is nevezik Forrás: Flickr/TausP.

Azt viszont kevesen tudják, hogy Indiában van egy másik épület is, amely szinte a megszólalásig hasonlít a Tádzs Mahalra – nem véletlenül. A Bibi Ka Maqbara (jelentése: a hölgy sírja) a Mahárástra államban lévő Aurangabadban található. A mauzóleumot Azám Sáh herceg építtette elhunyt édesanyja emlékére 1651 és 1661 között.

A Bibi Ka Maqbara le sem tagadhatná a rokonságot Forrás: Flickr/Danial Chitnis

A hasonlóság oka, hogy Azám Sáh a Tádzs Mahalból merített inspirációt, amelyet nagyapja alkotott. Szerette volna elérni annak fényűzését, de korántsem volt annyi pénze és szakképzett munkása, mint a mogul sahnak. Ezért sokan a szegény ember Tádzs Mahaljának is nevezik a Bibi Ka Maqbarát. Fő kupolája és minaretjei is kisebbek, mint a híres példaképé, és a kövei is szürkébbek.

A bejárati oldal Forrás: Flickr/Danial Chitnis
Az épület közelről Forrás: Flickr/Mark Hillary
Az épület hátulról Forrás: Flickr/Mark Hillary