Új bicikliutak a magyar-horvát határvidéken

dráva bicikliút
Biciklivel fedezhetjük fel a Dráva menti élővilágot
Vágólapra másolva!
Európai uniós források felhasználásával közös magyar-horvát pályázat keretében bővítették a határ menti térség kerékpáros infrastruktúráját. A meglévő hálózatokhoz kacsolódó új útvonalak kedvelt kerékpáros szakaszokat tettek biztonságossá és korábban nehezen elérhető területeket megközelíthetővé.
Vágólapra másolva!

A projekt 2013 júniusában indult, a költségvetés 1 millió 653 ezer euró, melyből 823 ezer euró (nagyjából 250 millió forint) jut a magyar részek fejlesztésére.

A cél azt volt, hogy a már meglévő, helyi vagy összeurópai kerékpárút-hálózatokhoz kapcsolódva létesítsenek új szakaszokat, amelyek megkönnyítik mind az itt élők, mind a térségbe látogató kerékpáros turisták mozgását.

Az új szakasz az EuroVelo 6-os bicikliút része

Az utak ezért részben az érintett városok közelében épültek, hogy letereljék a biciklistákat a helyenként meglehetősen nagy forgalmú közutakról, részben pedig a folyók hullámterét szegélyező gátakon és töltéseken, ami lehetővé teszi, hogy kerékpárral fedezzük fel a környék egyedülálló élővilágát.

A magyar oldalon egy szakasz épült: Mohácstól a Sátorhely irányában nyíló elágazóig, az 56-os számú főúttal párhuzamosan. Ez a biciklisek által régóta várt szakasz egyszerre része a Bretagne-tól a Fekete-tengerig tartó EuroVelo 6-os, és a néhai vasfüggöny mentén a Baltikumtól Törökországig húzódó EuroVelo 13-as jelű kontinentális kerékpáros folyosóknak.

Az új bicikliút Mohácstól Sátorhely felé vezet Forrás: Origo

Éppen ezért jelentős turistaforgalom bonyolódott rajta eddig is, amit rendkívül kockázatossá tett a sűrű teherautó-forgalom az udvari határátkelő irányába, ill. irányából.

A Šećerana-tónál kerékpáros szabadidőközpont is épült

Horvátországban több kisebb szakaszt is építettek. Baranyavártól (Branjin Vrh) a Pélmonostor északi felén fekvő Šećerana-tóig a Karasica gátján vezet a kerékpárút, ami remekül kiegészíti a már meglévő, az országúttal párhuzamos nyomvonalat. A Šećerana-tónál elkészült egy kerékpáros szabadidőközpont is BMX-pályával és közösségi célra használható helyiségekkel.

Nyugatabbra, a Dráva-menti Belistye és a petárdai (Baranjsko Petrovo Selo) határátkelő között aszfaltoztak le egy újabb szakaszt. Ez szintén része a Beremenden keresztül Mohács irányába vezető EuroVelo 13-as vasfüggöny-folyosónak.

Biciklivel fedezhetjük fel a Dráva menti élővilágot Forrás: Flickr/fiab-onlus

A harmadik új útvonal pedig Eszéket köti össze a keleti agglomerációjában fekvő Višnjevaccal a Dráva-töltésen, mely a természeti környezet szépségének köszönhetően tökéletes kirándulóút, ugyanakkor a városrészben lakók számára hivatásforgalmi célokat is szolgál.