Fix havidíjért annyiszor repülhet, ahányszor csak akar

havidíjas repülés
A belga társaság Beechcraft King Air 200-asaival annyiszor repülünk, ahányszor csak akarunk
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban már létezik az All you can fly rendszer, vagyis hogy fix havidíjért cserébe akkor vehetjük igénybe az adott repülőtársaság szolgáltatásait, amikor csak kedvünk tartja. Jövő márciustól Európában is beindul az első ilyen vállalkozás.
Vágólapra másolva!

2015 márciusától a belga légitársaság, a Take Air elsőként vezeti be Európában az átalánydíjat. A havidíj összege 1650 eurónál kezdődik (kicsit több mint 500 ezer forint), amiért cserébe annyiszor repülhetünk egy hónapban, ahányszor csak akarunk. Egyelőre ugyan csak két vonalon lehet igénybe venni a szolgáltatást: Antwerpen és Zürich, illetve Párizs és London között.

A tízüléses business jetek (Beechcraft King Air 200 és 350) naponta többször, akár ötször is megjárkák a fentebbi útvonalat, de a Take Air hosszabb távon ennél sokkal nagyobb lehetőséget lát ebben a repülési formában. Úgy vélik, 150 útvonal volna alkalmas arra, hogy az átalánydíjas rendszerben rentábilisan működhessen.

Így néz ki a tízszemélyes buisness jet Forrás: Flickr/InSapphoWeTrust

A rendszer előnye, hogy az utasoknak elég csupán 15 perccel indulás előtt megjelenniük a reptéren, ahol mindenkit személyre szóló „reptéri angyal” kísér egészen a gépig, a jegyrendelés pedig mindössze fél percet vesz igénybe az utas saját appján keresztül.

Az USA-ban a Flatrate Airline működtet hasonló rendszert sikeresen Surf Air néven. A Pilatus PC12-esekkel működő havidíjas szolgáltatás ügyfélköre folyamatosan növekszik, a légitársaság idén nyáron 15 új géppel bővítette flottáját, és további 15 PC12-es vásárlását tervezi 312 millió dollár értékben.

Pilatus PC12-esekkel működik a havidíjas szolgáltatás az USA-ban Forrás: Flickr/Bob Adams