Megúszták a Ryanair pilótái a vizsgálatot

Átstartol a Ryanair gépe Tallinnban
Vágólapra másolva!
Az észt hatóság szerint nem lehet azt állítani, hogy engedély nélkül akartak volna leszállni.
Vágólapra másolva!

Az észt légügyi hatóság nem indít vizsgálatot amiatt, hogy a Ryanair egyik gépe a földet érve átstartolt a tallinni repülőtéren, mert egy előtte lévő másik gép még nem hagyta el a leszállópályát. Közleményükben csak eseménynek minősítették az esetet.

A Ryanair Boeing 737-800 típusú gépe Milánó Bergamóból Észtország fővárosába Tallinnba tartott, és épp leszálláshoz készülődött. Előtte a Flybe Nordic Avions de Transport Regional ATR-72-212A típusú gépe ért földet, amely a Finnair megbízásából repült, és Helsinkiből érkezett.

Földet ért, majd felszállt

A Flybe repülője még nem hagyta el a leszállópályát, amikor a Ryanair pilótája megkezdte a leszállást. Hogy elkerülje a balesetet, átstartolt, ami azt jelenti, hogy a földet érés után ismét a magasba emelte a gépet. Tíz perccel később rendben megtörtént a leszállás.

Az átstartolásról egy repülőgépvadász videót is készített. A Flybe gépe 1:14 körül száll le, majd azt követi a Ryanairé, amely átstartol.

Az átstartolás időigényes

A tallinni irányítótorony egy helyi tévéállomásnak megerősítette, hogy a Ryanair pilótája nem kapott engedélyt a leszállásra. Az észt légügyi hatóság azonban kiadott egy közleményt, amely szerint a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet azt állítani, hogy a Boeing személyzete a rájuk vonatkozó engedélyeken kívül cselekedett volna. Az indoklás szerint az átstartolás időt igénylő folyamat.

A hatóság szerint az összeütközés veszélyes akkor is minimális lett volna, ha a Boeing folytatja a leszállást. Az esetet ezért csak eseménynek minősítették, és nem vizsgálják tovább az ügyet. A tallinni irányítótorony ugyanakkor közölte, hogy az eset kapcsán megvizsgálják a belső eljárási rendjüket - írja az Aviation Herald.