Botrányok a szaúdi légitársaság járatain

Szaúd-arábiai nő
MIAMI, FL - DECEMBER 01: Artist Mashael Al Athel attends the VIP kick off party for Saudia Arabian Artist Mashael Al Athel at SELECT at SLS South Beach on December 1, 2014 in Miami, Florida. John Parra/Getty Images for Haute Living/AFP
Vágólapra másolva!
Cáfolta a Saudia légitársaság alelnöke azt a napokban felröppent hírt, hogy a cég járatain elkülönítenék a nőket a férfiaktól a sok zaklatási panasz nyomán.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia nemzeti légitársaságának járatain egyes férfi utasok régóta panaszkodnak arra, hogy a feleségük vagy más nő családtagjuk mellett egy idegen férfi ül. Olyan kifogás is érkezett már, hogy az egyik légiutas-kísérő túl „flörtölően" viselkedett. Más utasok arra panaszkodtak, hogy az egyes családok ülőhelyeinek megfelelő elrendezése túl sokáig tart, ezért késnek a gépek.

A panaszokra Abdul Rahman al-Fahd, a Saudia marketingért felelős alelnöke azt mondta, hogy „A hétvégén bevezettünk néhány megoldást, és várjuk az eredményeket". Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a Saudia lesz az első légitársaság a világon, amely a repülőgépeken is elkülöníti a férfiakat és a nőket. Twitter-bejegyzésében azonban a cég alelnöke azonban jelezte, hogy szavait félreértették, és a nemi szegregáció terve puszta kitaláció.

A Saudia Boeing 747-es gépe Forrás: Wikipedia

Szaúd-Arábiában egyébként igen komolyan veszik az iszlám előírásokat, a nők például nem vezethetnek autót, és csak egy férfi „felügyelő" engedélyével utazhatnak hivatalos, üzleti vagy gyógyászati célból. A Saudia járatain sem szolgálnak fel alkoholt és disznóhúst, a felszállás előtt pedig a Koránból idéznek. A férfiak és nők elkülönítése azonban ezek szerint a levegőben továbbra sem lesz kötelező - írja a Telegraph.

Az El Alnak is gondja volt

A nem szegregáció kérdése nemcsak a szaúdi légitársaságnak okozott gondot. Nemrég az izraeli El Al légitársaságot támadták amiatt, hogy a nő utasok rendszeresen megalázó helyzetbe kerülnek a járatain. A haredi zsidóknál ugyanis szigorú előírás van a nemi szegregációra, így a férfiak nem hajlandók nő mellé ülni. Erről a történetről bővebben itt olvashat.