Botrányok a szaúdi légitársaság járatain

2015.01.06. 16:25

Cáfolta a Saudia légitársaság alelnöke azt a napokban felröppent hírt, hogy a cég járatain elkülönítenék a nőket a férfiaktól a sok zaklatási panasz nyomán.

Szaúd-Arábia nemzeti légitársaságának járatain egyes férfi utasok régóta panaszkodnak arra, hogy a feleségük vagy más nő családtagjuk mellett egy idegen férfi ül. Olyan kifogás is érkezett már, hogy az egyik légiutas-kísérő túl „flörtölően" viselkedett. Más utasok arra panaszkodtak, hogy az egyes családok ülőhelyeinek megfelelő elrendezése túl sokáig tart, ezért késnek a gépek.

A panaszokra Abdul Rahman al-Fahd, a Saudia marketingért felelős alelnöke azt mondta, hogy „A hétvégén bevezettünk néhány megoldást, és várjuk az eredményeket". Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a Saudia lesz az első légitársaság a világon, amely a repülőgépeken is elkülöníti a férfiakat és a nőket. Twitter-bejegyzésében azonban a cég alelnöke azonban jelezte, hogy szavait félreértették, és a nemi szegregáció terve puszta kitaláció.

A Saudia Boeing 747-es gépeForrás: Wikipedia

Szaúd-Arábiában egyébként igen komolyan veszik az iszlám előírásokat, a nők például nem vezethetnek autót, és csak egy férfi „felügyelő" engedélyével utazhatnak hivatalos, üzleti vagy gyógyászati célból. A Saudia járatain sem szolgálnak fel alkoholt és disznóhúst, a felszállás előtt pedig a Koránból idéznek. A férfiak és nők elkülönítése azonban ezek szerint a levegőben továbbra sem lesz kötelező - írja a Telegraph.

Az El Alnak is gondja volt

A nem szegregáció kérdése nemcsak a szaúdi légitársaságnak okozott gondot. Nemrég az izraeli El Al légitársaságot támadták amiatt, hogy a nő utasok rendszeresen megalázó helyzetbe kerülnek a járatain. A haredi zsidóknál ugyanis szigorú előírás van a nemi szegregációra, így a férfiak nem hajlandók nő mellé ülni. Erről a történetről bővebben itt olvashat.