Kizárta magát a kapitány a pilótafülkéből

Delta Airlines
A Delta Airlines Jet lands at Atlanta's Hartsfield International Airport, the world's busiest airport, 13 September 2001. The Hartsfield opened two days after the 11 September coordinated terrorist attacks on New York and Washington, DC, prompting a shut-down of the US civil aviation system. AFP PHOTO/Steve SCHAEFER
Vágólapra másolva!
Kényszerleszállást kellett végrehajtania a Delta gépének, az első tiszt vette át az irányítást.
Vágólapra másolva!

Nehéz pillanatokat éltek át a Delta Airlines Minneapolisból Las Vegasba tartó csütörtöki járatának utasai. Miután ugyanis a kapitány vécészünetet tartott, nem tudott vissza menni a pilótafülkébe. „Kizártam magam a pilótafülkéből, az ajtó beragadt, nem tudunk visszajutni" – jelentette be a hangosbeszélőn az utasoknak, akik közül sokan azt hitték, ezek után nem fognak egyben földet érni.

„Gyorsabban vert a szívem, a tenyerem pedig leizzadt" – mesélte az egyik utas a KTNV tévécsatornának. Többen imádkozni kezdtek, és egymás kezét fogták.

Nyugtató szavak

A kapitány ezután igyekezett megnyugtatni mindenkit az utastérben, hogy jó kezekben vannak, mert a társa ura a helyzetnek. Az egyik utas felvételt is készített erről.

A gép irányítását a fülkében tartózkodó első tiszt vette át, aki a körülményekre való tekintettel kényszerleszállást kért a Las Vegas-i repülőtértől. Tizenöt perccel később rendben le is tette a gépet, amelynek fedélzetén 168 személy tartózkodott. Senki sem sérült meg.

A Delta közleményében közölte, szakértői megvizsgálják, mitől ragadhatott be a pilótafülke ajtaja. Hozzátette azonban, hogy a repülőt egy pilóta is le tudja tenni, és a légitársaság pilótáit teljesen felkészítik az ilyen helyzetekre.