Tovább dagad a makadámdió-botrány

makadámdió
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a Korean Air légitársaság elnöke, amiért lánya a vállalat alelnökeként dührohamot kapott egy zacskó helytelenül felszolgált makadámdió miatt egy New Yorkból Szöulba induló repülőn. A gépnek vissza kellett fordulnia a kapuhoz, hogy a légiutas-kísérők felelőssé tett vezetője haladéktalanul elhagyhassa a fedélzetét.
Vágólapra másolva!

A 40 éves Cso Hjun Ah elleni bírósági per második tárgyalási napján az apa, Cso Jang Ho elismerte, hogy lánya a légitársaság alelnökeként hibát követett el, amikor visszafordulásra kényszerítette az induló repülőgépet a New York-i John F. Kennedy repülőtéren a ropogtatnivaló nem előírásszerű felszolgálása miatt.

A vezető dél-koreai légitársaság tanúként beidézett elnöke elmondta a bíróságon, hogy ledorongolta lányát, amiért nem bírt uralkodni érzelmein és leparancsolta a repülőgépről az utaskísérők vezetőjét. Azt ígérte, hogy a férfit nem éri semmiféle retorzió, ha úgy dönt, hogy megtartja állását a cégnél.

Cso Hang Jo érkezik a lánya tárgyalására Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Hamis vallomást kértek a légiutas-kísérőtől

Elsőként jelent meg a nyilvánosság előtt a pénteki tárgyaláson az a légiutas-kísérő, akit a dühöngő alelnök leteremtett és megalázott a többi utas előtt a rágcsálnivaló helytelen felszolgálása miatt. A stewardess elmulasztotta megkérdezni az első osztályon utazó Cso Hjun Ahtól, hogy kéri-e egyáltalán a csemegét és ráadásul kicsomagolatlanul adta át.

Így néz ki a makadámdió Forrás: wikipedia

A fiatal nő elmondta, hogy a botrány kipattanása után a légitársaság vezetői professzori állást ajánlottak fel neki egy, a vállalathoz tartozó iskolában, ha elfogadja az alelnöknő személyes bocsánatkérését és hamis tanúvallomást tesz az ügyben. A stewardess azonban négy napig inkább haza sem ment, csak hogy ne kelljen találkoznia az őt otthonában esetleg felkereső Cso Hjun Ahhal, aki időközben lemondott minden tisztségéről és letartóztatásba került a légiközlekedés biztonságának veszélyeztetése címén.

Öt évet is kaphat

Az elnöknek mindhárom gyermeke vezető tisztséget töltött be a légitársaságnál. Cso Hjun Ah, aki a botrányig a fedélzeti szolgáltatásokért felelős alelnök volt, a legidősebb közülük.

A dührohamba belebukott alelnöknőt közben az igazságszolgáltatás akadályozásával is megvádolták, az ügyészség szerint hamis bizonyítékokat fabrikált és nyomást gyakorolt az ügy tanúira, a vállalat alkalmazottaira, amiért akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

A Korean Air egyik gépe Forrás: Flickr/BriYYZ

Az apró incidensből óriási botrány lett, és a dél-koreai lapok vezércikkeikben azzal vádolják a nemzeti légitársaság elnökének lányát, hogy magatartásával nevetségessé tette Dél-Koreát a világ szemében.