Még monumentálisabb lesz a székelyföldi látványosság

2015.02.17. 06:39

Újabb szintet tesznek látogathatóvá a székelyföldi parajdi sóbányában – közölte az Agerpres hírügynökség.

Sebestyén József bányaigazgató a hírügynökségnek elmondta, a jelenleg látogatható szintnél 24 méterrel mélyebben található egy olyan szint, ahonnan az 1970-es években bányászták ki a sót. Arra készülnek, hogy ezt a szintet is látogathatóvá tegyék. A mélyebben húzódó föld alatti járatokat a gyógykezelésre érkezők számára rendeznék be, a jelenleg is látogathatókat pedig a turisták igényeihez igazítanák.

Az igazgató hozzátette, hogy jelenleg a mélyebb tárnákba vezető út kivájása zajlik, és ez a művelet is közel egy évet fog igénybe venni. Az igazgató úgy vélte, a fejlesztést három-öt év alatt tudják befejezni, és az összköltsége két- és hárommillió euró (mintegy 600 millió és 900 millió forint) között lesz.

A sóbánya hatalmas, föld alatti kivájt csarnokában turisták hallgatják idegenvezetőjüketForrás: Jászai Csaba/Magyar Távirati Iroda Zrt./Jászai Csaba

A parajdi sóbánya tavaly 525 ezer látogatót fogadott, közel 150 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A bánya egyes járatait 1965-ben tették látogathatóvá. A bánya sós levegője elsősorban a légúti betegségekkel küzdők számára ajánlott.

Az egyik legnépszerűbb célpont

A jelenleg látogatható szintet 1980-ban nyitották meg a közönség előtt. A 20 méter széles, 12–18 méter magas járatokban szórakozási lehetőségeket is biztosítanak a látogatóknak. Kalandparkot, játszóteret, mozit és vendéglőt is kialakítottak a mélyben. A parajdi sóbánya a Székelyföldre látogató magyarországi turisták egyik legkeresettebb célpontja.

Forrás: MTI/-
2006 decemberében Parajd sóbányájában adták át azokat az ajándékokat, melyeket a Magyar Baptista Szeretetszolgálat gyűjtött a Böjte Csaba ferences szerzetes vezette dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő hálózatánakForrás: MTI/Haáz Sándor