Leszaladt a leszállópályáról egy repülőgép

Katmandu, 2015. március 4.
Az egyik utas által mobiltelefonnal készített felvétel a Turkish Airways török légitársaság sérült Airbus A330-as utasszállítójának kimenekített utasairól a katmandui Tribhuvan nemzetközi repülőtéren 2015. március 4-én, miután a
Katmandu, 2015. március 4. Az egyik utas által mobiltelefonnal készített felvétel a Turkish Airways török légitársaság sérült Airbus A330-as utasszállítójának kimenekített utasairól a katmandui Tribhuvan nemzetközi repülőtéren 2015. március 4-én, miután a gép egyik futóműve leszállás közben defektet kapott és a repülő túlszaladt a kifutón. A balesetben a fedélzeten tartózkodó 248 emberből négyen könnyebben megsebesültek. (MTI/EPA/Dikesh Malhotra)
Vágólapra másolva!
Leszállás közben megcsúszott, majd leszaladt a kifutópályáról és a füvön állt meg szerdán a Turkish Airlines török légitársaság egyik utasszállítója a nepáli főváros repülőterén. A balesetben senki sem sérült meg súlyosabban.
Vágólapra másolva!

A baleset helyi idő szerint szerda reggel 8 óra körül történt. A tájékoztatás szerint a fedélzeten 227 utas és 11 fős legénység tartózkodott, néhányan enyhébben megsérültek, de mindannyian biztonságban vannak. Az Airbus 330 típusú repülőgép Isztambulból érkezett Katmandu repülőterére. A balesetben az utasszállító orra megrongálódott.

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a két napja tartó heves esőzés miatt csúszós volt a leszállópálya, a baleset idején ráadásul sűrű köd ült a nepáli fővárosra. A dél-ázsiai ország egyetlen nemzetközi repülőterén a baleset után leállították a forgalmat.

Az egyik utas mobiltelefonnal készített felvételt Forrás: MTI/EPA/Dikesh Malhotra

Sokáig körözött a gép

A Flightradar24 adatai szerint a repülő 21 000 láb (6400 méter) magasan körözött nem messze a repülőtértől 1 óra 45 percen keresztül, mielőtt megkísérelte a leszállást.

Kattintson a képre a repülés rekonstruálásáért! Forrás: Flightradar24

Mindenki biztonságban van

„Megvagyunk…boldogok, hogy túléltük ezt a halálos balesetet” – írta egy utas a Facebook-oldalára. „Gratulálok a kapitánynak ahhoz, amit tett. Mindannyian túléltük, és csak ez számít” – áll a bejegyzésben, amelyről a Daily News tudósított.

„Minden utasunkat és a személyzetet biztonságban evakuálták, és a terminálba vitték” – közölte a Turkish Airlines. A társaság közleménye szerint a repülőgép elvontatásához szükséges munka megkezdődött.

Biztonságos társaság a Turkish

A Turkish Airlines a biztonságosabb légitársaságok közé tartozik. Az Airlineratings listáján a lehetséges hétből hat pontot kapott a biztonságra.