Megszűnik a Ryanair legidegesítőbb trükkje

Új üzleti modell a Ryanairnél, Michael O'Leary a cég vezetője, fapados légitársaság, repülés
Ryanair CEO Michael O'Leary poses for photographers during a press conference at Maastricht-Aachen Airport on January 16, 2013. Dutch television station KRO, in their program Reporter, said Ryanair aircrafts do not refuel enough gasoline. Ryanair will thereby bring the flight crew and passengers in great danger, as a consequence. According to O'Leary, this is a lie and he will take legal action against the KRO. ANP JERRY LAMPEN netherlands out - belgium out
Vágólapra másolva!
A Ryanair bejelentette, hogy utasbarát fordulatának újabb állomásaként megszünteti az egyik legirritálóbb húzását, amellyel vélhetően rengeteg vásárlóját verte át.
Vágólapra másolva!

Ha valaki jelenleg repülőjegyet akar vásárolni a társaság honlapján, az utasnév megadása után biztosítás megkötését ajánlja fel neki a rendszer. A felületes vásárló nem találja meg a Nem kérek biztosítást opciót, mivel az az országok listájában van elrejtve ABC-sorrendben. Ezért a Válassza ki lakóhelye országát feliratra kattintva a felnyíló ablakban könnyen Magyarországot választja ki akkor is, ha nem akar biztosítást kötni. Ez pedig több ezer forinttal növelheti a végösszeget.

Nem trükköznek tovább

A Ryanair bejelentette, hogy a jövőben szakít ezzel a gyakorlattal. Kenny Jacobs, az ír fapados légitársaság marketingigazgatója sajtótájékoztatóján maga is a „trükkös" jelzővel illette módszert, amellyel sok utast megtéveszthettek.

A Nem kérek biztosítást opció jelenleg az országok között van elrejtve Forrás: Origo

A biztosítás megkötésének lehetősége természetesen továbbra is megmarad, sőt, bővül egy párokra szabott termékkel. A lenyíló országlista, és benne az eldugott opció azonban megszűnik.

Az utasok kedvében járnak

Hogy pontosan mikor, azt nem lehet tudni, mindenesetre az igazgató ígérete szerint a következő egy év során több olyan intézkedés is lesz, amely a 30. születésnapját ünneplő társaság utasbarát jellegét hivatott erősíteni. A (pénzért) felszolgált menü javítása és a rikítóan sárga utastér átfazonírozása mellett csökkenni fog néhány különdíj is.

A Ryanair fedélzetén a sárga szín dominál, helyette vidám képeket terveznek Forrás: Flickr/Ben Salter

Májustól a lekésett járat módosítási díja, amely csak a járatindulás előtti 40 percen belül és az indulást követő 1 órában érhető el, 110 euróról 99 euróra mérséklődik (a magyar díjszabásban ez jelenleg 37 400 forintban van meghatározva). Talán ennél is fontosabb, hogy szintén májustól a repülőtéri becsekkolás díja 70-ről 45 euróra csökken (a magyar szabályzatban ez most 23 800 forint). Utóbbi a cég szerint viszonylag kevés bevételt hozott, de nagy felháborodást váltott ki az utasok körében.

Összehasonlítják az árakat

A Ryanair a honlapját és a mobilapplikációját is folyamatosan frissíti majd. Az egyik új opció révén például a vásárlók valós idejű összehasonlítást végezhetnek más légitársaságok áraival. „A versenytársaink ezt nem fogják szeretni" – jósolta Jacobs a Telegraph tudósítása szerint.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója másél év alatt hatalmas fordulatot hajtott végre Forrás: AFP/Jerry Lampen

A Ryanair utasbarát fordulata 2013 őszén kezdődött el, amiről itt írtunk bővebben. Azóta egyszerűsödött a foglalási rendszer, csökkentek bizonyos díjak, és a cég vezérigazgatója, Michale O' Leary is felhagyott az utaspukkasztó beszólásaival.

Marad-e az árfolyamtrükk?

Arról viszont nem érkezett jelentés, hogy a mostani nagy felbuzdulásban a másik nagy átverést, amellyel a más devizában fizetők pénzét csapolják meg, szintén felszámolják-e (erről az árfolyamtrükkről itt írtunk korábban).

Szavazzon!

Ön szerint valódi fordulat történt a Ryanairnél?