Nézze meg a tíz legjobb hullámvasutat egy videón

A világ legjobb tíz hullámvasútja
Vágólapra másolva!
Jelenleg több mint 3500 működik belőlük a világon. Az elmúlt 131 évben óriási fejlődésen mentek keresztül.
Vágólapra másolva!

A hullámvasút minden vidámpark elmaradhatatlan kelléke. A mérnökök egyre újabb és újabb konstrukciókkal igyekeznek a borzongásra és szédülésre vágyók kedvében járni.

131 éve kezdődött

Az első gravitációs hullámvasutat 1884-ben nyitották meg a New York-i Coney Islanden (Brooklyn). Az utasoknak fel kellett mászniuk egy állványzat tetejére, majd a kocsikban lesiklottak a 180 méteres pályán a szemközti állványzat tetejéig, ahol a kocsikat áttették egy másik sínpárra, melyen az utasok visszatértek a kiindulási helyre. A két sínpárt rövid idő múlva lecserélték egy ovális körpályára.

LaMarcus Adna Thompson első gravitációs hullámvasútja Forrás: Wikipedia/YolanC

A hullámvasút azóta szédületes fejlődésen ment keresztül. Jelenleg az alábbi fő típusokat különböztetik meg:

  • Ülő hullámvasutak
  • Álló hullámvasutak
  • Függesztett hullámvasutak: a pálya nem a kocsi alatt, hanem fölötte fut; ezek között vannak olyanok, melyek szabadon mozognak, és vannak, melyek fixen vannak rögzítve
  • Csővezeték hullámvasutak
  • Bobpálya hullámvasutak: a sínpálya helyett U alakú csőben futnak a kocsik
  • Repülő hullámvasutak: az utasok ülve, de arccal a föld felé zuhannak a kocsikban, a repülés érzetét keltve ezzel
  • Negyedik dimenzió: a kocsik ülései szabadon vagy irányítva forognak a saját tengelyük körül

Ázsiában van a legtöbb

A Roller Coaster Database adatai szerint jelenleg 3557 hullámvasút működik a világon. Közülük 3382 acélszerkezetű, a maradék pedig fa. A legtöbb Ázsiában található közülük, 1662, ami az összes szerkezetnek közel a fele. A második helyezett Európa, tőle pedig alig lemaradva Észak-Amerika. Ausztráliában a legkevesebb, mindössze 26, de Afrikában összesen is csak 59.

A világ legmagasabb hullámvasútja jelenleg a 139 méter magas Kingda Ka a New Jerseyben lévő Six Flags Great Adventure vidámparkban Forrás: Flickr/Jeremy Thompson

A hullámvasutak szerelmesei lelkes közösséget alkotnak, egyik kedvelt tájékozódási forrásuk a Theme Park Review. Az oldalt Robb Alvey alapította, aki több mint 1400 hullámvasutat próbált már ki világszerte, és ezekről értékelés is született.

A befolyásos portál most egy videót tett közzé, amelyen tíz kedvenc hullámvasútja szerepel. Az élmény még felvételről is szédületes.

A világ legmagasabb hullámvasútja 2017-től a 173,7 méteres Skyscraper lesz, amelynek az építését jövőre kezdik el a floridai Orlandóban. A róla készített látványvideót itt tekintheti meg.