Kiszámították a legjobb autós kirándulás útvonalát Európában

Európai túraútvonal
Vágólapra másolva!
A térkép átalakítható más megállókkal is, feltéve, hogy az ember valamennyire jártas a programozásban.
Vágólapra másolva!

Hogyan lehet a legoptimálisabban megtervezni egy sok célpontból álló autós kirándulást? – ez a kérdés foglalkoztatta az amerikai Michigan State University PhD-jelöltjét. Randal Olson, aki mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozik, korábban az Egyesült Államokra alkotott egy ilyen térképet, most azonban az európai változatot is közzé tette.

45 megálló, 26 ezer kilométer

Az útvonal kiszámításához Olson a Business Insider cikkéből vette a célpontokat, és levett belőle néhányat, amelyeket autóval nem lehet megközelíteni. Ezután kiszámította a legrövidebb távolságokat minden egyes hely között. (Akit bővebben érdekel a módszer programozási része, itt megtalálja a leírását.)

A térképre kattintva megnyílik a nagyobb, interaktív változat Forrás: Randal Olson

Az úti terv összesen 45 megállót tartalmaz, és 26 211 kilométeres távolságot fut be. Ez kilenc napos szakadatlan vezetéssel lehetne bejárható, mivel azonban 24 órán keresztül senki sem akar vezetni, a túra körülbelül három hónap alatt tehető meg kényelmesen.

Személyre lehet szabni

Egy ilyen út persze már a benzinköltségek miatt sem olcsó mulatság, ráadásul néhány helyen kompot is igénybe kell venni. De a tervet akár személyre is lehet szabni, ha Olson programjába saját megállókat helyez el az ember (ilyenre egyébként 20 állomás erejéig a Route XL útvonaltervező is képes).

Az északi fény az egyik látnivaló az autós túrán Forrás: Kakslauttanen.fi

A Huffington Post megkérdezte Olsont, személy szerint melyik európai megállókat kedvelné a legjobban. A diák a Finnország északi részén (is) megfigyelhető északi fényt, valamint Rómát említette, mert rajong a történelemért.