Durva a helyzet Franciaországban

Francia sztrájk
Passengers look at departures boards, on April 8, 2015 at Nice airport, souteastern France, as hundreds of flights to and from France were expected to be cancelled today as air traffic controllers launched a two-day strike over working conditions. The civil aviation authority has asked airlines to scrap around 40 percent of flights, warning of "disruption across the whole country. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Folytatódik csütörtökön a légiforgalmi irányítók sztrájkja Franciaországban: a járatok felét a francia légiforgalmi felügyelet kérésére előzetesen törölték a légitársaságok.
Vágólapra másolva!

A káoszt és a nagyobb késéseket elkerülendő a francia légiforgalmi felügyelet (DGAC) elővigyázatosságból szerdán arra kérte a légitársaságokat, hogy járataik legalább felét előzetesen töröljék. Az utasokat arra kérik, hogy indulás előtt tájékozódjanak légitársaságuknál. Elképzelhető, hogy a nap folyamán jelentősebb késések alakulnak ki.

Áthúzódó hatások

A munkabeszüntetés szerdán kezdődött, akkor a dolgozók 36 százaléka csatlakozott hozzá, és a DGAC szóvivője szerint "csütörtök reggel is még elég jelentős volt" a sztrájk hatása, a párizsi Roissy, a nizzai, a toulouse-i, a nantes-i és a bordeaux-i repülőtereken 30-50 perces késéseket okozott az induló járatoknál. A törvény alapján a francia légiirányítók kötelesek minimum szolgáltatást nyújtani, azaz a forgalom legalább 50 százalékát biztosítaniuk kell.

Utasok nézik a tájékoztatót a nizzai reptéren Forrás: AFP/Valery Hache

A legnagyobb repülőtéren, a Roissyn a csütörtökre tervezett 900 járatnak a 42 százalékát törölték előzetesen, de csütörtök délelőtt hirtelen egyetlen járatot sem töröltek. A másik párizsi repülőtéren, az Orlyn hasonló a helyzet: a szerdán bejelentetteknek megfelelően a járatok fele közlekedik.

Budapesti járatokat is töröltek

Az Air France francia légitársaság elővigyázatosságból a járatainak hetven százalékát törölte. A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint csütörtökön az Air France Budapestről Párizsba közlekedő járatai közül nem indult el 10 óra 10 perckor az AF 1395-es járat, és törölték a 18 óra 25 percre tervezett AF 1495-ös járatot is. A Párizsból Budapestre közlekedő járatok közül törölték a 7 óra 15 perces indulással tervezett AF 1394-es járatot, valamint az AF 1494-es járatot, amelynek 17 óra 40 perckor kellene Budapestre megérkeznie. Az Air France fapados légitársaságának, a Transaviának a reggeli budapesti járata sem közlekedett.

Az Easyjet fapados légitársaság több mint kétszáz járatát törölte csütörtökön, de a budapesti járatát elindítja.

Utasok csekkolnak be a nizzai reptéren Forrás: AFP/Valery Hache

A legjelentősebb vidéki repülőtéren, Nizzában a járatok 44 százaléka nem indul el az eredetileg tervezett 157-ből. Szerdán csak a járatok negyedét törölték. Montpellier-ben a legrosszabb a helyzet, ahol minden járatot töröltek. Lyonban a járatok 46, Toulouse-ban 50, Marseille-ben 30 százaléka nem közlekedik.

Lesznek még tárgyalások

A mintegy négyezer légiirányító legnagyobb szakszervezete (SNCTA) április 8-9-re, április 16-tól 18-ig és április 29-től május 2-ig hirdetett munkabeszüntetést. A szakszervezet tárgyalásokat követel a munkaszervezés kérdéseiről, és nem támogatja a légiirányítók nyugdíjkorhatárának megemelését a jelenlegi 57-ről 59 évre. A sztrájk csütörtök este befejeződik, a felek április 13-án ülnek tárgyalóasztalhoz.