Hová repül a legtöbb magyar?

Easyjet, Wizzair, Ryanair fapados
Ferihegy
Budapest, 2008. szeptember 23. A Ferihegy I. repülőtéren parkoló fapados légitársaságok - EasyJet, Wizzair és Ryanair - repülőgépei. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál erősebb volt az évkezdet a Budapest Airport termináljain, hiszen majdnem kétmillió utas érkezett és indult az első negyedévben. A legnépszerűbb város London volt.
Vágólapra másolva!

A légiközlekedésben hagyományosan leggyengébb forgalmú időszakban, vagyis januárban, februárban és márciusban is folytatódott, sőt tovább gyorsult az utasforgalom növekedése a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az előző év azonos időszakához képest mért 12,6 százalékos bővülés minden idők legerősebb évkezdete volt Ferihegyen – derül ki a Budapest Airport közleményéből.

Egyre nagyobb az utazási kedv Fotó: Polyák Attila - Origo

A küldő városok statisztikáját a forgalom alapján most is London vezeti, négy repülőterére összesen öt légitársaság repül Budapestről. Párizs stabilan átvette a második helyet, nem utolsósorban az Air France járatbővítésének köszönhetően. Utána Brüsszel, Róma, Frankfurt, Isztambul, Milánó, Amszterdam, München és Moszkva a sorrend.

Stabilan vezet a Wizz Air

A légitársaságok sorrendjét továbbra is a Wizz Air vezeti magabiztosan. A magyar hátterű légitársaság idén tavasszal sorrendben a kilencedik Airbus A320-as típusú gépet hozza a budapesti bázisra. Az új gépnek köszönhetően tudja a légitársaság elindítani a maastrichti, az hurghadai és a szardíniai új járatot, illetve növelni a járatszámot a már meglévő útvonalakon. Az utasforgalom alapján a második helyezett a Ryanair, utána a Lufthansa, az easyJet, a Norwegian, az Air France, a Germanwings, a British Airways, a KLM és Turkish Airlines következik.

Fapados légitársaságok gépei a ferihegyi repülőtéren Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

„Tekintettel arra, hogy még számos új légitársaság és útvonal megjelenése várható a nyári időszakban, így az Air China pekingi, az Air Transat torontói valamint az Iberia és az Iberia Express madridi járata, joggal állíthatjuk, hogy a légiközlekedés nagymértékben hozzájárul a magyar idegenforgalom fellendüléséhez" – hangsúlyozta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.