Új és régi trükkök a turisták megkopasztására

Átverések
Vágólapra másolva!
Hamarosan kezdődik a nyaralási szezon, nem árt felfrissíteni, milyen átverésekre figyeljünk oda.
Vágólapra másolva!

Minél többet utazik valaki, annál felkészültebb lehet a nyaralást megkeserítő csalásokkal, átverésekkel szemben. A svindlerek azonban mindig egy lépéssel előttünk járnak. Újabb és újabb trükköket találnak ki a gyanútlan turista lehúzására, így még a legtapasztaltabb utazót is érheti meglepetés.

Vigyázzon az ingyenes wifivel!

Újabban például előszeretettel kínálnak a népszerű idegenforgalmi helyek közelében olyan szabadon hozzáférhető wifihálózatot, amelyekre rákapcsolódva a hotspot tulajdonosa személyes információkat és jelszavakat tud ellopni az ingyenes internetkapcsolatnak megörülő utazótól. A hálózatra való rákapcsolódás előtt ezért célszerű megkérdezni az adott hotel vagy étterem munkatársát, hogy melyik hálózatnéven kínálják wifiszolgáltatásukat – írja a Road Warrior Voices.

A New York-i Ace Hotel lobbijában a wifire gyűlő fiatalok Forrás: Kisgyörgy Éva

Egy másik, mostanában terjedő trükk az internetes oldal szerint, hogy kártyával való fizetéskor az pénztáros úgy tesz, mintha épp fontos telefonálásban lenne. Ám miközben matat a kártyával, fényképet készít róla, és az adatokat később eladja valakinek, vagy maga használja fel. Az átverés különösen népszerű Barcelonában.

Klasszikus lenyúlások

Egy kezdő utazónak persze minden trükk új, így a már korábban jól bevált módszerekre is lehet számítani. Az egyszerűbb, nagyon elterjedt lehúzások közé tartozik, amikor a taxisofőr hosszabb útvonalon autóztatja meg a helyszínt nem ismerő kuncsaftot, de ide sorolhatók a metrón vagy más tömegközlekedési eszközökön a tömeget kihasználó zsebtolvajok.

Párizsi taxik Forrás: AFP/Loic Venance

Gyakori, de jól bevált átverés például a barátságkarkötő, amelyet megpróbálnak feltenni a turista csuklójára, majd pénzt kérnek érte, eközben pedig ki is zsebelhetik. Ugyanezt rózsával vagy a földön talált hamis gyűrűvel is el szokták játszani.

Itt a piros, hol a piros

Biztos lehet benne, hogy ki akarják zsebelni akkor is, ha egy babát dobnak önnek, hogy kapja el, vagy akkor, ha valaki előzékenyen le akarja takarítani a ruhájáról a véletlenül odafröccsent foltot. Az itt a piros, hol a pirost játszó vagy más bűvésztrükköt bemutató utcai előadók közelében is jó eséllyel figyeli önt egy tolvaj.

Tipikus csapdahelyzet Forrás: Flickr/Jim Winstead

Ezen a linken megtalálja korábbi írásunkat a témáról, amelyben összesen 40 trükköt sorolunk fel a turisták megkopasztására.