Turistalátványosság lett a világ legmeredekebb utcája

Baldwin Street
Vágólapra másolva!
A londoni tervezők nem voltak tisztában a helyi terepviszonyokkal.
Vágólapra másolva!

Dunedinről valószínűleg kevesen hallottak még, pedig 120 ezer fős lakosságával Új-Zéland Déli-szigetének második legnagyobb városa, sőt, 1900-ig az egész ország legnépesebb települése volt. Itt működik például Új-Zéland első egyeteme, az Otago Egyetem. A felsőoktatási intézmények miatt Dunedinben a lakosság fiatal, az itt élők több mint ötöde 15 és 24 év közötti életkorú.

Dunedin azonban mégsem ettől lett a turisták kedvelt célpontja. A település egyik külvárosi lakóövezetében található ugyanis a világ legmeredekebb utcája, a Baldwin Street. A 350 méter hosszú utca egy enyhe emelkedővel indul, azután azonban meredekbe vált, és dőlésszöge eléri a 19 fokot. Más szóval egy métert emelkedik minden 2,86 méternyi vízszintes távolság megtétele közben.

Dunedin híres utcája szemből Forrás: Flickr/Gouldy99

Az utca alsó részének burkolata aszfalt, a felső részét azonban betonból építették, különben egy meleg napon lefolyna rajta az aszfalt – írja az Amusing Planet. A Baldwin Street összesen 70 métert emelkedik a teljes hosszában.

Rossz várostervezés

A szokatlan meredekség a rossz várostervezésre vezethető vissza. Az utcákat ugyanis olyanok tervezték Londonban, akik nem voltak tisztában a hely topográfiájával, így nem vették figyelembe az emelkedést. Voltak olyan utcák is, amelyeket emiatt nem is tudtak megépíteni. A Baldwin Streettel párhuzamos utcák is meredekek, de nem ennyire.

Itt már betonból készült Forrás: Flickr/Luke Chapman

A hátrány később előnyére fordult. Sok turista emiatt látogatja meg a várost, kedvelt fotótémák a „vízszintesbe fordított" ferde házak. A helyiek még jótékonysági futóversenyt is rendeznek az utcában, amelynek tetejéről teniszlabda nagyságú csokoládékat gurítanak le.

Nagy a szintkülönbség Forrás: Flickr/David Grant
Itt nem jó parkolni Forrás: Wikipedia/Oyvind1979
Forrás: Flickr/Daniel Pietzsch
A ház vagy az utca ferde? Forrás: Flickr/Tristan Schmurr
Emberrel még viccesebb Forrás: Flickr/studio tdes
Forrás: Flickr/katriG

Szavazzon!

Ön élne ebben az utcában?