Nem olcsó az új közvetlen légi járat Pekingbe

Kína, 72 órás vízummentesség, az Air China légitársaság egyik gépe száll fel a dél-kínai Sanyában, Airbus A321-200
Vágólapra másolva!
Május elsejétől új járatot indít Budapestre az Air China, a kínai nemzeti légitársaság, de egyelőre vannak olcsóbb megoldások eljutni Pekingbe.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki ünnepélyes járatindítón megerősítették, hogy az Airbus A 330-200 típusú gépek heti négy lakalommal indulnak, és útban Budapestre megállnak Fehéroroszország fővárosában, Minszkben másfél órára. A gépek 19.40-kor érkeznek Budapestre, és 21.10-kor indulnak vissza Kínába hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap. Visszafelé már csak Pekingben szállnak le.

Mennyibe kerül?

Az Air China honlapján egyelőre nem lehet kiválasztani Magyarországot a belépéskor. Így jobb híján az Egyesült Királyságra kattintottunk tartózkodási helyül, hogy megnézzük a nyitóárakat. A legjobb verziót oda-vissza 393,2 fontért (164 ezer forint) találtuk, ami olcsónak semmiképp nem nevezhető (a Qatar Airways vagy az Air France például egyaránt 149 900 forintért kínálja jelenleg Pekinget átszállással). A közvetlen járat elvileg előnyt jelenthet, de a másfél órás minszki várakozás visszafelé sokat ront az élményen.

A látványos külsőségekkel megrendezett pekingi rendezvényen Szilas Cecília magyar nagykövet elmondta, hogy az üzleti és turizmus céljából Kínából Magyarországra látogatók száma csak tavaly 19 százalékkal emelkedett, és ez a szám a következő öt évben a szakértők óvatos becslése szerint is megduplázódhat. Magyarország az új légi járat nyújtotta közlekedési előnyök révén nemcsak a turizmus, de az üzleti kapcsolatok bővülésére is számít.

Szilas Cecília, Magyarország pekingi nagykövete beszédet mond a pekingi rendezvényen Forrás: MTI/Trebitsch Péter

A misszióvezető emlékezetett arra, hogy tavaly májusban Budapesten megkezdte működését a Kína-Kelet-Közép-Európa Turisztikai Regionális Központ, amelynek a Kínai Turisztikai Hivatal és a régió 16 országának nemzeti idegenforgalmi szervezetei közötti kapcsolatok fejlesztése a feladata. Szilas Cecília megjegyezte, hogy Magyarországon található a kelet-közép-európai térség legnépesebb kínai kolóniája. A Peking és Budapest közötti új közvetlen légi összeköttetésről szóló megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be március közepén.