Rosszul lett a pilóta repülés közben

Jet Airways Boeing 737 Mumbai
Vágólapra másolva!
Az első tiszt tette le a gépet, amiben egy utasként a fedélzeten tartózokdó pilóta is segített.
Vágólapra másolva!

Az indiai Jet Airways Boeing 737-800 típusú gépe Bangkokból Új-Delhibe tartott a fedélzetén 121 emberrel, amikor a repülés késői szakászában a kapitány rosszul lett, és nem tudta tovább folytatni a repülő vezetését. Az első tiszt az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően vészhelyzetet jelentett, orvosi segítséget kért Új-Delhiben a leszállópálya mellé, és átvette a parancsnokságot.

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Kurush Pawar

A fedélzeten orvos is tartózkodott, aki elsősegélyben részesítette a rosszul lett pilótát. Egy másik utas a Jet Airways szolgálaton kívüli pilótája volt, ő pedig a leszállásnál segített a parancsnokságot átvevő első tisztnek.

A Jet Airways járatának útvonala Forrás: Flightradar24.com

A gép végül 26 perccel a menetrend szerint tervezett idő előtt rendben leszállt Új-Delhi repülőterén – írja az Aviation Herald. A kapitányt kórházba vitték, állapotáról egyelőre nincs további információ.

Ki vannak rá képezve

A másodpilóták ki vannak képezve arra, hogy a kapitány rosszulléte esetén egyedül is letegyék a repülőt. 2013 októberében a Ryanair Angliából Tenerifére tartó járatán lett rosszul a kapitány. Az első tiszt vette át a gép irányítását, és 25 perccel később biztonságosan földet ért a dél-portugáliai Faro repülőterén.