Budapest felett kezdte kiengedni az üzemanyagát az óriásgép

Kiengedi az üzemanyagot Budapest felett az Emirates óriásgépe
Vágólapra másolva!
Az Emirates Airbus A380-as gépe Bécsben szállt le egy utas rosszulléte miatt.
Vágólapra másolva!

Meglepődhettek azok a budapesti lakosok, akik ma reggel felnéztek az égre. Ott ugyanis egy négy hajtóműves repülőgépet láthattak viszonylag alacsony magasságban repülve, amely a kondenzcsíkhoz hasonló nyomot húzott maga után. A repülőgépek iránt érdeklődők azt is felismerhették, hogy

az Emirates Airbus A380-as gépéről van szó,

hiszen az óriásgép alján ott piroslott a társaság jellegzetes logója.

De mit kereshetett itt egy ilyen gép ilyen alacsonyan, és hogyan húzhatott maga után kondenzcsíkot? Az Emirates ugyan repül Budapestre is, de nem a világ legnagyobb, kétszintes utasszállítójával. A kondenzcsík pedig a magasan közlekedő repülőgépek után látható légköri jelenség.

Kényszerleszállás egy utas miatt

A magyarázat egy kényszerleszállásban keresendő, az Emirates légitársaság 208-as, New Yorkból Dubajba tartó járata ugyanis kénytelen volt visszafordulni a magyar román határról egy utas rosszulléte miatt. A repülőgép a közeli Budapest helyett Bécsben szállt le, ahol gyakrabban fordul meg ilyen típusú gép, és jobban ki tudják szolgálni.

Az Emirates járatának útvonala Forrás: Flightradar24.com

Hogy a landolás problémamentes legyen, ki kellett engedni a több tonna üzemanyagot, hisz ekkora súllyal nem tudott volna leszállni. A gép Budapest felett kezdett ereszkedni, és itt kezdte el az üzemanyag kiengedését. Ezt egy spotter (repülőgép-figyelő) megörökítette, majd a contrailspotting.com közösségi oldalon megosztotta, ahol gyorsan kiderült, pontosan mi is történt.

Kiengedi az üzemanyagot Budapest felett az Emirates óriásgépe Forrás: Végh Imre

Az üzemanyag kiengedése a túlsúlyos gépeknél a leszállás előtt a normál eljárás része. A fúvókákon a levegőbe kerülő kerozin elpárolog, így megfelelő magasságban repülve nem ér földet, és nem okoz szennyezést az alatta lévő területeken.

Bécsbe akartak repülni

Az Emirates 208-as járata már elhagyta a magyar légteret, amikor egészségügyi kényszerhelyzetet jelentett, és visszafordult - válaszolta az Origo kérdésére a magyarországi légiforgalmi irányítást végző HungaroControl illetékese. „A járat személyzete ilyen esetekben természetesen mindig értesíti a légiforgalmi irányítást, így mi is tudtunk erről, annak érdekében, hogy

– mondta Bakos József főosztályvezető.

„Repülés közben azt is egyeztetjük, hogy milyen jellegű az egészségügyi probléma (ilyen bejelentést általában szívinfarktus vagy stroke esetében tesznek a pilóták), amit azonnal továbbítunk a célállomásra, hogy ott már megfelelően felkészült mentőegységek várják a gépet” – közölte a szakember. A járat személyzete nem kívánt Budapesten leszállni, hanem Bécset adták meg leszállási repülőtérnek, és a gép körülbelül Tatabánya magasságáig engedte az üzemanyagot.