Olajban úszik az amerikai turistaparadicsom

Ruptured Pipeline Spills Oil Along Santa Barbara Coast GettyImageRank2 GAS Drill Environmental Damage Nature Wildlife HORIZONTAL POLLUTION OIL SPILL USA Bird Aquatic Mammal OIL SEA BEACH Pacific Ocean California Refueling Crew Cleanup WATER POLLUTION Oil
Idén itt nem napoznak turisták
Vágólapra másolva!
Egy csővezeték átszakadása miatt több tízezer liter nyersolaj ömlött a tengerbe Kalifornia partjainál, a turisták körében közkedvelt Santa Barbara-i turistaparadicsom közelében; a hatóságok nagy erőket mozgósítottak a több kilométeren elterülő olajszennyezés feltakarítására.
Vágólapra másolva!

Az olajszivárgást kedden észlelték. Jennifer Williams, a parti őrség szóvivője közölte, hogy szerdán helikopterekből felmérték a környezetszennyezés nagyságát: a csendes-óceáni partvidék mentén 14 kilométer hosszan terül el az olajfolt. A hatóságok becslése szerint mintegy 400 ezer liter olaj szivárgott ki, és ebből 80 ezer ömlött a tengerbe. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az 1987-ben épült, hatvan centiméter átmérőjű kőolajvezeték átszakadását.

Idén itt nem napoznak turisták Forrás: AFP/Getty/David Mcnew

Fehér védőruhás kárfelszámoló csoportok tisztogatják a Refugio Beach strandját. A kármentesítés idejére kiürítettek egy kempinget. Több környezetvédelmi csoport megkongatta a vészharangot a viszonylag kicsinek számító olajszennyezés hosszú távú következményei miatt.

Tele lettek volna turistákkal

Az Egyesült Államokban május 30-án tartják a háborús hősök emléknapját (Memorial Day), és ilyenkor turisták ezrei keresik fel a Santa Barbara-i üdülőövezetet, ezúttal azonban az olajszennyezés miatt várhatóan máshova fognak menni.

Tőlük jött a Föld Napjának ötlete

Santa Barbara környékén történt 1969-ben az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája: mintegy 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe egy olajfúró platformon történt robbanás következtében. Ez a környezeti katasztrófa adta Gaylord Nelsonnak, Wisconsin korábbi szenátorának azt az ötletet, hogy évente szerte a világon tartsák meg a Föld napját.