Így jár az, aki puszit akar adni egy lámának

Leköpi a láma a turistát
Vágólapra másolva!
Az állat nem akart barátkozni a kedvesen gügyögő nővel.
Vágólapra másolva!

Az állatok sokféleképpen fejezhetik ki a nemtetszésüket. Van, amelyik morog, van, amelyik támad, van, amelyik inkább gyorsan elhúzza a csíkot. A Dél-Amerikában élő lámák azonban más taktikát választanak: leköpik ellenfelület.

Rossz vége lett a gügyögésnek

Nyilván nem tudta ezt a nő, aki egy állatkertben puszit akart adni a tevefélékhez tartozó állatnak. Miközben fura hangokat gügyögve próbálta magához édesgetni a lámát, kezdetben úgy tűnt, a kísérlet sikerrel kecsegtet. A barátkozásnak azonban csúnya vége lett: a gyapjas állat leköpte a látogatót.

A láma a dél-amerikai tevefélék négy faja közül a legismertebb. Természetes környezetében Dél-Amerika bokros, füves területein, Peru déli részétől Bolívia nyugati feléig terjedt el, illetve Argentína északnyugati részétől Chile északkeleti feléig. A Dél-Amerikában élő lámák számát 3,7 millióra becsülik.

Kizárólag háziasított egyedek élnek itt,

az emberek teherhordásra használják őket, bár a technika térhódításával ez a szerepük lecsökkent, és inkább húsukért, gyapjukért tartják őket.

Gyakori lakója az állatkerteknek

A lámát eredeti élőhelyén kívül is sok helyen tartják fogságban, leggyakrabban hobbiállatként. Szinte minden állatkertben élnek lámák, gyakran együtt tartják őket közeli rokonukkal, az alpakával. Néha az állatsimogatókban a látogatók közvetlenül is ismerkedhetnek a fajjal, erre azonban inkább a kevésbé agresszív csikók és kancák alkalmasak. Magyarországon is több állatkertben látható láma.