Az ár vagy a poggyász a fontosabb a magyar légi utasoknak?

kézi poggyász utas repülő
A passenger carrying her items of liquid in a plastic bag passes by a sign detailing new EU-wide hand luggage rules, 06 November 2006 at Rome Fiumicino Airport. The new regulations allow limited amounts of liquid to be taken on board, such as toothpaste and hair gel, as long as they do not exceed 100 millilitres. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Az év végére a magyarok összesen 27 százaléka mondhatja majd el magáról, hogy külföldön nyaralt, több mint egy tizedük pedig repülővel fog utazni, amely utazásra a többség személyenként megközelítőleg 120 ezer forintot szán – derült ki az Emirates Airline megbízásából készített reprezentatív kutatásból, amely a magyarok nyaralási szokásait vizsgálta. A repülővel nyaralni indulók 70 százaléka egyénileg foglalja repülőjegyét, és elsősorban az árat, valamint a poggyászkeretet veszi figyelembe a választása során. Hosszabb utak esetében viszont a felszolgált ételek és a fedélzeti szórakoztató rendszer minősége is komoly döntést befolyásoló tényezők.
Vágólapra másolva!

A magyarok több mint negyedének nyílik lehetősége idén külföldön nyaralni, többségük közeli úti célt választ. Ausztria, Olaszország és Horvátország vezetik 2014-2015 legnépszerűbb üdülőhelyeinek listáját, szorosan nyomukban Szlovákiával, Görögországgal, az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Romániával és Csehországgal. A távoli célpontok között az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek és Kanada alkotják a TOP 3-at.

Kilátás a New York-i One World Trade Centerből Forrás: AFP/Spencer Platt

A válaszadók 79 százaléka utazásait megtakarításból finanszírozza, és az utazók közel háromnegyede köt külön utasbiztosítást a külföldi útra. Azok, akik repülővel utaznak, fejenként átlagosan 118 ezer forintot szánnak a nyaralásra, a repülést mellőzők pedig személyenként átlagosan 77 ezer forintból gazdálkodnak.

Távoli célpontokról álmodnak a magyarok

A magyar utazók körében akkor is kiemelten népszerű maradna az öreg kontinens, ha minden megkötés nélkül választhatnának úti célt: a válaszadók 62 százaléka találja vonzónak a dél- és a nyugat-európai országokat.

Az egzotikus és távoli célpontokról is sokan álmodoznak:

minden második magyar szeretne ellátogatni Ausztráliába és Új-Zélandra, 39 százalék pedig szívesen felfedezné Délkelet-Ázsiát. A Közel-Kelet továbbra is népszerű, a magyarok mintegy negyede szeretne ebben a régióban nyaralni.

A legszívesebben párban utazunk külföldre

A magyarok 66 százaléka a párjával nyaral külföldön, 24 százaléka viszi magával a gyerekeket is, 30 százalék pedig baráti körével nyaral. Az utazni vágyók több mint egytizede ugyanakkor inkább egyszemélyes utat tervez 2015 második felére.

Az Emirates tavaly októbertől indított járatot Dubajból Budapestre Forrás: Flickr/Aero Icarus

A külföldre indulók fele repülővel utazik majd, és a többség saját maga keresi meg a legjobb ajánlatokat az interneten (70%), de jelentős azok aránya is (22%), akik utazási irodára bízzák a foglalást.

A legfontosabb döntést befolyásoló tényező az ár

A többség (91%) számára a repülőjegy foglalásakor a legfontosabb szempont az ár, amit a poggyászméret követ. Utóbbi különösen fontos a hosszú útra indulók (82%) esetében. Meglepő módon az átszállások száma és időtartama csak a prioritási sorrend harmadik helyén szerepel.

Forrás: Emirates Airline

A kutatás rámutatott arra is, hogy a hosszú utak esetén fontos az ismerősök ajánlása, ugyanis a válaszadók 49 százaléka ad ismerősei véleményére a légitársaság kiválasztásakor. A hosszabb repülő útra készülők 43 százaléka fektet komoly hangsúlyt a fedélzeti étkeztetés minőségére, harmaduk választását pedig a fedélzeti szórakoztató rendszer is befolyásolja.

Szavazzon!

Melyik a fontos szempont a repülőjegy vásárlásakor? (több válasz is lehetséges)