A világ első 360 fokos videoriportja Észak-Koreából

Észak-Korea 360 fokos videó
Vágólapra másolva!
Nemcsak követheti az operatőrt, de akár a háta mögé is nézhet.
Vágólapra másolva!

Aram Pan egy szingapúri fotográfus, aki már eddig is különleges felvételeket tett közzé a világ egyik legelzártabb országáról. Észak-Koreában csak különleges felügyelettel utazhatnak turisták (erről itt írtunk részletesen), neki azonban hatósági engedéllyel sikerült például egy GoPro kamerával bejárni a fővárost, vagy felvételeket készíteni a phenjani repülőtérről és Air Koryo légitársaság repülőiről. (Itt találja Aram Pan Facebook-oldalát.)

Körbenézhet a kamerával

A fotós most a korábbiaknál is nagyobb dobással rukkolt elő. Észak-Korea észak-keleti részében járt, ám ezúttal olyan kamerával örökítette meg útját, amely 360 fokban rögzítette a körülötte látható dolgokat.

A néző ezzel szabad választást kap, merre szeretne tekinteni a kamerából:

az egér bal gombját lenyomva tartva ide-oda mozgathatja a videót. Ráadásul akár 4K felbontási minőség is beállítható.

A film Pekingben kezdődik, ahol utazás részvevői vonatra szállnak, és a határvárosig, Tumenig utaznak, onnan pedig átsétálnak a határon az észak-koreai Namjangba. Itt találkoznak észak-koreai idegenvezetőjükkel, majd kisbusszal mennek tovább a vangjaeszani emlékműhöz, amely a második legnagyobb Észak-Koreában. Részt vesznek egy középiskolai tanórán Hoerionban, átutaznak Csongdzsinen, túráznak a Csilboszan-hegységben,

hajóra szállnak Miongcsonnál, majd egy kis faluban birkóznak a helyiekkel.

Egy újabb hegymászás után visszatérnek Csongdzsinbe, ahol trolibuszra szállnak, majd megnéznek egy zenélő gyermeket. Ezután a film a raszoni különleges gazdasági övezetben folytatódik, ahol egy orosz étteremben ebédelnek, majd meglátogatnak egy cipőgyárat. A felvétel az orosz-kínai-észak-koreai hármas határnál ér véget Tumangagngban.

Villamossal a fővárosban

Aram Pan közzétett egy második 360 fokos felvételt is, amely az észak-koreai fővárosban készült.

A kamera egy phenjani villamos vezetőfülkéjéből kíséri végig annak útját.

Ez kevésbé izgalmas videó, mint az első, de a körbefordítás lehetősége itt is sokat ad az élményhez.