Két vészcsúszda sem nyílt ki a kigyulladt gépen

2015.09.10. 11:14

Csak a szerencsén múlt, hogy nem lett nagyobb baj a British Airways járatán.

Sokkoló képek járták be a világsajtót a British Airways gépéről, amelynek hajtóműve kedden a Las Vegas-i repülőtér futópályáján kigyulladt, és füstbe borult. Az utasokat gyorsan evakuálták, a személyzet pedig profi módon tette a dolgát, hogy mindenki minél gyorsabban elhagyja a fedélzetet. A pánik ellenére a 172 emberből mindössze 14-et kellett kórházba vinni kisebb sérülésekkel, amelyeket a repülő elhagyásakor szereztek.

Egy repülőgép ablakán keresztül készített felvételen lángol a British Airways légitársaság utasszállítójának egyik hajtóműveForrás: MTI/AP/Eric Hays/Eric Hays

A személyzet felkészültsége ellenére azonban jó adag szerencse is kellett ahhoz, hogy ne történjen nagyobb baj. Az ITV News értesülése szerint ugyanis a Boeing 777-200-as gépnek két vészcsúszdáját sem sikerült kinyitni.

Hatalmas fékezés, leolvadt ablakok

A London-Gatwickbe tartó járatnak helyi idő szerint délután 4.05-kor kellett volna felszállnia a 7-es futópályán. A jelenlegi feltételezések szerint a gép 145 km/h-val gurult már a betonon, amikor a felszállást megszakították a pilóták. Ez körülbelül a fele a felemelkedéshez szükséges sebességnek.

Az utasok egy nagy csattanást halottak a baloldali hajtómű felől, a repülő pedig lefékezett. Ezt követően hatalmas forróság volt, ami leolvasztott néhány utastéri ablakot. Ezen keresztül füst áramlott be a fedélzetre – írja az Aviation Herald. Az utasok pánikba estek, többen sikoltoztak, és lökdösődni kezdtek.

A kapitány 4.13-kor jelentett vészhelyzetet, és tűzoltókat kért a toronytól. Kevesebb mint egy perc múlva ismét hívta a tornyot, közölve, hogy a gépet kiürítik. 4.18-ra a repülő üres volt, és a tüzet eloltották.

A szerencsén is múlt

Az evakuálás mintaszerű volt, de szerencsés is. A Guardian egyik újságírója, aki a gépen tartózkodott, idézte a kapitányt, Chris Henkey-t, aki később az utasoknak azt mondta, hogy „katasztrofális hajtóműhiba" történt. Azt is hallotta, amint azt mondja, csak másodpercekre voltak a game overtől, azaz a játék végétől.

A British Airways légitársaság utasszállítója a Las Vegas-i McCarren Nemzetközi Repülőtéren, miután a tűzoltók eloltották a gép egyik kigyulladt hajtóművétForrás: MTI/AP/John Locher

A kiürítést ráadásul nehezítette, hogy az ITV News szerint két vészcsúszda nem nyílt ki. Néhány utas az utasítások ellenére a csomagját is magával vitte a gép elhagyásakor. Szerencsére a járat nem volt tele, ellenkező esetben nagyobb baj is történhetett volna.

Megbízhatónak tartott hajtóművek

A vizsgálat a baleset körülményeiről hamarosan elkezdődik, azt azonban tudni lehet, hogy a gép a GE Aviation két GE90 hajtóművével volt felszerelve. Ezt több mint 900 Boeing 777-es gépen használják jelenleg, és a világ egyik legmegbízhatóbb hajtóművének tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK