A világ legnagyobb utasszállítóját is próbára tette az erős szél

Watch The World's Largest Airliner Land In A Crosswind Utazás
Conditions in Düsseldorf, Germany (DUS) were windy and wet over the weekend, making for a crazy-looking maneuver as this Emirates Airbus A380 (the world’s largest passenger airliner) returned to terra firma. Watching the giant aircraft’s weight transfer to its wheels somehow actually makes the superjumbo appear small.
Vágólapra másolva!
A több száz tonnás Airbus A380-ast Düsseldorfban vették filmre.
Vágólapra másolva!

Magyarországhoz hasonlóan Düsseldorfban is igen szeles volt a hétvégén az időjárás. Olyannyira, hogy még a világ legnagyobb utasszállítójának pilótáját is próbára tette a leszállás az ottani repülőtéren.

Rossz körülmények között

Az Emirates flottájához tartozó Airbus A380-as Dubajból érkezett a német városba. A felvételt készítő személy szerint a leszállást nehezítette a nedves futópálya, ráadásul a gép egy kicsit későn ért földet.

Az oldalszélben történő leszállás az utasoknak nyilván nem kellemes élmény,

de a pilóták fel vannak rá készítve,

és az extrém viszonyokat leszámítva – amikor többnyire más repülőtéren teszik le a gépet – rutinfeladatnak számít. Kívülről szemlélve ugyanakkor ezek a landolások igen látványosnak, különösen, hogy még egy ilyen nagy gépet is képes próbára tenni a szél.

Hosszú pálya kell neki

Az Airbus A380 kétszintes, négyhajtóműves, széles törzsű utasszállító repülőgép, amely

jelenleg a maga nemében a legnagyobb a világon.

A 73 méter hosszú és 24 méter magas gép legnagyobb leszállótömege – változattól függően – 386 és 427 tonna között van.

A repülőnek egyébként maximális leszállótömeg mellett és tengerszinten 5000 láb (1524 méter) kell a megálláshoz. A düsseldorfi repülőtér 45 méterrel fekszik a tengerszint felett, két futópályája közül a rövidebb 2700 méter, a hosszabb pedig 3000 méter hosszú.