Az orosz robotrepülőgépek felett repülnek az utasszállítók

Airbus A380
An A380 aircraft from airline company Lufthansa looks as if it is flying close to the waxing moon above Frankfurt (Oder), Germany, 24 May 2015. The airplane is on its way to Beijing, China. According to the current calender, the moon is 40 percent visible and 402,701 km from the earth. Photo: PATRICK PLEUL/dpa
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Szíria ellen bevetett orosz robotrepülőgépek miatt az európai légügyi hatóság, amely egyelőre nem lát kockázatot.
Vágólapra másolva!

Biztonsági közleményt adott ki az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az iráni és iraki légtérre vonatkozóan az után, hogy Oroszország a Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajóiról robotrepülőgépeket lőtt ki szíriai célpontok ellen a múlt héten - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

Pénteki keltezésű közleményében az EASA azt írta, hogy

a kereskedelmi gépek által használt repülési útvonalak alatt.

Nincs különleges ajánlás

Az európai légügyi hatóság ugyanakkor nem tett semmiféle különleges ajánlást, és azért adta ki a közleményt, hogy tájékoztassa a légteret használó légitársaságokat és hatóságokat a potenciális kockázatról. Az EASA jelezte, hogy amennyiben pontosabb információk birtokába jut az aktuális helyzetről, további kiegészítő tájékoztatást ad.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A Lufthansa német légitársaság egyik szóvivője a Die Welt című német lapnak a közleménnyel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nem szükséges alternatív útvonalat választani az érintett térségben, ugyanakkor hozzátette, hogy

a helyzet alapvetően változékony.

Az Air France francia légitársaság viszont saját megfontolásból már módosította útvonalát a Die Welt szerint.

Oroszország múlt szerdán jelentette be, hogy a Kaszpi-tengerről is támadja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet szíriai állásait.