Kié lesz a világ leghosszabb kereskedelmi légi járata?

Boeing 787 Dreamliner gif
Vágólapra másolva!
A Qantas elsőként teremt közvetlen összeköttetést Európa és Ausztrália között, a Singapore Airlines azonban emelheti a tétet.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Qantas légitársaság azt tervezi, hogy két éven belül közvetlen járatot indít Perth és London között – mondta Alan Joyce, a társaság vezérigazgatója az Air Transport World szaklapnak. Bár a Turkish Airlines két éve már felvetette egy Isztambul-Sydney járat beindítását, a tervről azóta sem lehet hallani semmit, így

a Qantasé lehet az első nonstop kereskedelmi járat, amely összeköti Európát Ausztráliával.

Kattintson a képre, hogy megnézze, miként szállt fel egy Boeing 787-9-es Dreamliner a tavalyi farnborough-i légi bemutatón Forrás: Mekong Inspiration

A 19 órás repülőutat az ausztrál társaság az új Boeing 787-9-es Dreamliner gépeivel tenné meg. Ezekből a Qantas nemrég nyolcat rendelt meg összesen kétmilliárd dollárért. A mintegy 14 ezer kilométeres útvonal két váltás pilótaszemélyzetet, több légiutas-kísérőt, illetve pihenőhelyet kíván meg számukra.

Ez lesz a leghosszabb

Ha 2017-ben valóban beindul a járat, ez lesz a leghosszabb kereskedelmi útvonal a világon. Ezt a címet ugyan jelenleg is a Qantas birtokolja a Sydney-Dallas/Fort Worth járatával, amely 17 óra alatt teszi meg a 13 804 kilométert,

de már nem sokáig.

Az Emirates ugyanis 2016. február 1-jén elindítja gépeit Dubajból Panamavárosba, amelyek 13 821 kilométert körülbelül 17 és fél óra alatt teszik meg. Az Air India ugyan nemrég még hosszabb útvonalat fontolgatott Bengaluru (Bangalore) és San Francisco között, de később visszalépett.

A Qantas jelenleg ilyen Airbus A380-assal repüli a rekordot Forrás: Polesz Ábel

A Qantas terve előtt jelenleg két akadály tornyosul. Az egyik, hogy az útvonalnak Krím felett kellene elmennie, ami a Malaysia Airlines lelövése óta nem repülési zóna. A másik, hogy a visszaúton vészhelyzet esetére kellene egy alternatív leszállóhely, ám a legközelebbi repülőtér a 2000 kilométerre lévő Adelaide-ben van.

Versenyben a Singapore Airlines is

Ráadásul könnyen lehet, hogy a Qantas 2017 után sem örülhet sokáig a repülési rekordnak. Az Airbus ugyanis azt közölte az MTI-vel, hogy a Singapore Airlines üzemeltetheti a világ leghosszabb 16 ezer kilométer hosszú légi járatát,

miután 2018-ban üzembe állítják az Airbus legújabb típusát, az A350-est.

A szingapúri légi cég a városállam és New York-Newark repülőtere közötti járata 8700 tengeri mérföld (16 ezer kilométer) hosszú lesz, amelyet a megnövelt hatótávolságú A350-esek 19 óra alatt tesznek meg.

Az Airbus az A350 típust javítaná fel a Singapore Airlines számára Forrás: AFP/Miguel Medina

Ahhoz, hogy az A350-esek képesek legyenek ekkora távolságot megtenni, számos változtatást kell végrehajtani rajtuk.

Nagyobb üzemanyagtartályokat szerelnek fel rájuk,

amelyek 165 ezer liter kerozint képesek befogadni, az üzemanyagellátó-rendszert is nagyobb teljesítményűre kell cserélni, és növelni kell a gép engedélyezett legnagyobb felszálló súlyát is.

A Singapore Airlines tartja egyébként a történelmi rekordot, hiszen korábban már repülte a Szingapúr-Newark útvonalat, ám azt járatot megszüntette 2013. november 23-án.