Fél áron ehetnek a zsidók és az arabok, ha egy asztalhoz ülnek

hummusz, humus bar
Így néz ki a hummusz a szóban forgó étteremben
Vágólapra másolva!
Egy izraeli étterem ezzel az ajánlattal támogatja a megbékélést.
Vágólapra másolva!

Izraelt rég nem látott erőszakhullám öntötte el az elmúlt hetekben. Szinte naponta érkeznek hírek erőszakos palesztin tüntetésekről, valamint sorozatos késeléses merényletekről. Az erőszakhullámot többen "harmadik intifádaként" (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye is, amelyet ők Templomhegynek neveznek.

Üljenek egy asztalhoz!

A feszültség oldására egy izraeli étterem figyelemre méltó ajánlattal állt elő. A Tel-Avivtől 40 kilométerre északra lévő Kfar Vitkin település M Malljában található Humus Bar 50 százalékos árengedményt ad a hummuszra azoknak a zsidóknak és araboknak, akik egy asztalhoz ülnek – írja a Matador.

„Félsz az araboktól? Félsz a zsidóktól? Nálunk nincsenek arabok, és zsidók sem. Nálunk csak emberek vannak! És valódi, kitűnő arab humusz. És nagyszerű zsidó falafel. És ingyenes repeta minden felszolgált minden hummuszra, akár arab, akár zsidó, akár keresztény, akár indiai vagy" – áll az étterem Facebook-oldalán.

A hummusz közös csemege

Kobi Cafrir, az étterem tulajdonosa a Times of Israelnek elmondta: „Ha van valami, ami ezeket az embereket összehozza, az a hummusz". Szerinte az akció sikeres, az október 13-i meghirdetése óta már többen igénybe vették a kedvezményt, és az interneten keresztül még Japánból is üdvözölték a kezdeményezést.

Így néz ki a hummusz a szóban forgó étteremben Forrás: Facebook/Humus Bar

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti (arab) étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (tahina) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek.

Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent.

A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld. pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat.