Fellépnek a meztelenkedők ellen a világhírű romvárosban

Angkor
Vágólapra másolva!
Angkorban a helyiek egyre nehezebben viselik el a botrányosan viselkedő turistákat.
Vágólapra másolva!

A kambodzsai Angkor élő példája annak, hogy milyen veszélyt rejt magában a tömegturizmus. Eleinte csak kevesek fedezik fel a helyet, a szerencsés korai látogatók pedig egymást és a környezetet alig zavarva élvezhetik a szépségét, sőt, még a helyiek is jól járnak egy kis pluszbevétellel. Aztán ahogy hírét viszik a látványosságnak, úgy özönlik oda egyre több ember, épül ki a környező infrastruktúra, és alakul ki egyre több feszültség és konfliktus.

Forrás: Flickr / Rodney Topor

Angkor esetében tíz évvel ezelőtt már érezni lehetett a tömegturizmus negatív hatásait, de romvárosban és a mellé épült Siem Reapben még alapjában véve nyugodt mederben folytak az események: a hatalmas területen elterülő templomoknál akár még turistamentes fotókat is lehetett (néha) készíteni, a városkában pedig jót lehetett lazulni (erről itt írtunk). Az utóbbi évek beszámolói azonban már

jóval többször említik a tömeget, amely lerontja az amúgy valóban egyedülálló élményt

(egy ilyet itt olvashat, itt pedig egy látványos time-lapse videót nézhet meg a romokat hangyaként elárasztó turistákról).

Az elfeledett város

Angkor neve szó szerint fővárost vagy szent várost jelent. Ez volt a központja az időszámításunk szerinti 9. és 12. század között virágzó khmer birodalomnak (a khmerek ma is 90-95 százalékát teszik ki Kambodzsa lakosságának). Építészeti szempontból azért különleges a hely, mert az egyes uralkodók alatt eltérő hatások érvényesültek, így aztán bőven találunk hindu és buddhista emlékeket is. A 13. század után a sorozatos sziámi (thai) támadások miatt a város fokozatosan kiürült, 1432-ben pedig a királyi udvar átköltözött Phnom Penhbe, a mai fővárosba. Bár a templomok ezután is működtek, sőt néhány nyugati misszionárius a 16. és 19. század között is eljutott ide, az elfeledett város "felfedezését" Henri Moulhot francia felfedezőnek tulajdonítják, aki 1860-ban járt ott, és könyvet is írt róla. Tény, hogy az ő munkájának köszönhetően nőtt meg az érdeklődés Angkor iránt, majd kezdődött meg a dzsungel által benőtt, elhagyott területek feltárása, ami a mai napig tart.

Betelt a pohár

A tömeggel persze egyre több olyan turista is érkezik, akit nem annyira a műemlékek érdekelnek, hanem csak egy jó bulinak, egy kipipálandó úti célnak tekinti Angkort. Ők kevésbé vannak figyelemmel a helyiek nyugalmára, az épített és a természeti környezet megóvására. A tiszteletlenül viselkedő látogatók számára most viselkedési kódexet írt elő a romvárost és környékét felügyelő Apsara hatóság.

A helyi lakosok például rossz szemmel nézték, hogy egyre több turista készített meztelen fotókat a templomoknál, letörtek egy darabot a szobrokból vagy bementek elzárt területekre. A kódex megtiltja ezeket, csakúgy, mint a dohányzást, vagy az emlékművek megérintését. Külön rész figyelmeztet az öltözködésre:

a nemi szervek mutogatása és a nyilvános meztelenkedés például bűncselekménynek számít.

Idén három francia férfit tartóztattak le meztelenkedés miatt, januárban pedig egy kínai modell pózolt melltartó nélkül a romok között.

Forrás: AFP/Photononstop

A kódex betiltja a térd fölé érő sortokat és szoknyákat és a csupasz vállat látni engedő topokat is. A romoknál kéregető vagy szuvenírt áruló gyerekeknek ne adjanak pénzt, mert ezzel az iskolakerülésre ösztönzik őket, ehelyett egy elismert jótékonysági szervezetet támogassanak – tanácsolja a kódex.

A szerzetesektől engedélyt kell kérni a lefotózásuk előtt,

a nők pedig nem érinthetik meg őket, és nem ülhetnek közel sem hozzájuk.

A viselkedési kódexet több nyelvre lefordítják, és kifüggesztik a templomok bejáratánál, valamint a hotelekben és vendégházakban is terjesztik azokat.

A Machu Picchu is szenved a turistáktól

A meztelenkedés nemcsak Angkornál okoz problémát. Egy másik világörökségi helyszínen, a perui Machu Picchunál is szigorítani kellett az ellenőrzést emiatt (egy meztelenül futó párról készített videót itt nézhet meg). A turistaáradat miatt egyébként az egykori Inka Birodalom romvárosában újabb korlátozásokat vezetnek be, ezekről itt olvashat.