Ezeken a helyeken páholyból élvezhetjük az északi fényt

sarki fény
tromso
Vágólapra másolva!
Először csak egy halvány, Tejút-szerű csík tűnik fel az égen. Aztán a fény kékes-zöldes vagy lilás-vöröses árnyalatot ölt, és elfoglalja az egész égboltot. Mi lehet az? A valkűrök páncélzatának vagy Alaszka aranyának égi tükröződése? Az istenek tánca? A halott lelkek vonulása? A sárkányok lehelete? 1621 óta úgy hívjuk, aurora borealis. Auróra, a római hajnalistennő északi szele. Tíz hely, ahol a legszebb égi panoráma tárul elénk októbertől márciusig.
Vágólapra másolva!

A sárkányok lehelete vagy a halott lelkek vonulása ugyan jóval izgalmasabban hangzik, de a tudósok szerint a sarki fény csodáját

a Napból érkező töltött részecskék, főként protonok és elektronok idézik elő,

amikor átlépik a Földet védő magnetoszférát. Erre az áttörésre többnyire csak a mágneses pólusok, vagyis a sarkvidék környezetében képesek.

Amikor átlépnek a védőpajzson, összeütköznek a légkört alkotó gázokkal, és ebből a találkozásból születnek a sejtelmes fények. Apropó, születés. Állítólag, ha egy gyerek olyan éjszakán fogan, amikor sarki fény ragyog az égen, rendkívüli képességei lesznek. Úgyhogy nászutasok, ifjú házasok vagy újabb gyerekre vágyók, kalandra fel!

Skócia, a misztikus és vad

Skóciáról nem az északi fény jut eszünkbe elsőre, pedig a sötét, téli hónapokban időnként félelmetes zöldes-lilás ragyogás hatol át a szürke felhőrétegen, és világítja meg Észak-Skócia misztikus és vad világát. 2015 februárjában például Skócia legészakibb részén, Caithness partjainál borította be az eget a gyönyörű fényjáték. Ha biztosra akarunk menni, itt érdemes tudakozódnunk.

Sejtelmes fénybe vonja Skócia vad tájait Forrás: Flickr/Nick Bramhall

Legjobb északifény-lelőhelyek: Dunecht, Orkney, Thurso

Svédország, a felhőtlen

A kedvező mikroklímának köszönhetően – kevés eső, sok felhőtlen égbolt – a svéd Lappföldön fekvő Abisko ideális hely az északi fény megfigyelésére. Az Abisko Nemzeti Park területe szinte lakatlan, viszont itt találjuk az Aurora Sky Stationt, amelyben akár éjszakai szállást is kaphatunk.

Kirunában december közepétől január közepéig tart a szezon,

ilyenkor egy csomó sarkifény-túra közül válogathatunk.

Az Abisko Nemzeti Park ideális fénylelőhely Forrás: Flickr/azchael

Legjobb északifény-lelőhelyek: Kiruna, Abisko

Finnország, ahol nem lehet róla lemaradni

A Pyhä-Luosto Nemzeti Park területén évente akár kétszázszor is megjelenik az égen az aurora borealis. Az érintetlen vidéken motoros- vagy kutyaszánnal közlekedhetünk, és

Kakslauttanenben akár az ágyunkból is csodálhatjuk az eget,

ha üvegigluban szállunk meg. Egyébként minden szálláson kapunk egy aurora alarm elnevezésű kütyüt, amely azonnal csipogni kezd, ha megjelennek az égen az északi fény első jelei.

Finnországban üvegigluból is bámészkodhatunk Forrás: Flickr/Kevin Lim

Legjobb északifény-lelőhelyek: Nellim, Utsjoki, Kakslauttanen, Ivalo

Norvégia, ahol a legészakibb sört főzik

Decemberben és januárban majdhogynem biztosra mehetünk Norvégia északi részén, ráadásul a jelenség itt akár órákon keresztül háborítatlanul élvezhető.

A legnépszerűbb hely az aurora borealis megfigyelésére Tromsø,

amely a legészakibb egyetem, a legészakibb sörfőzde és a legészakibb planetárium büszke fenntartója. A legtöbb szálláshelyen északifény-ébresztő szolgáltatás is működik, nehogy átaludjuk a legszebb részt.

Norvégiában szinte biztosra mehetünk Forrás: Flickr/Javier Rodríguez

Legjobb északifény-lelőhelyek: Tromsø, Alta, Svalbard, Hurtigruten

Izland, a távolodó

A Thingvellir Nemzeti Park UNESCO világörökségi helyszín. Azért is különleges hely, mert itt érzékelhető a leglátványosabban az a tektonikai jelenség, hogy

az amerikai lemez évente két centiméterrel távolodik az európaitól.

A nemzeti park ezenkívül az északi fény szerelmeseinek Mekkája is, hiszen semmilyen mesterséges fény nem zavarja a jelenség megfigyelését.

Itt távolodik az amerikai lemez az európaitól Forrás: Flick/Daniel thor agustsson

Legjobb északifény-lelőhelyek: Thingvellir Nemzeti Park, Reykjavíkon kívül tulajdonképpen az egész sziget

Alaszka, a változatos

Az USA legnagyobb, legészakibb állama egy hatalmas lézershow. Az északi fény minden fajtája megjelenik az égen, nem csoda, hogy

telente fényturisták áradata lepi el a vidéket.

Mihelyt elhagyjuk a nagyvárosok, Anchorage és Fairbanks fényeit, máris esélyünk van az aurora borealis megpillantására, amely akár egy egész órán át ragyoghat az égen. Az Alaska Egyetem megbízható napi sarkifény-előrejelzéssel szolgál.

Alaszka egy nagy lézershow Forrás: Flickr/Malcolm Manners

Legjobb északifény-lelőhelyek: Anchorage, Fairbanks, Denali Nemzeti Park

Kanada, ahol a legnagyobb az ég

Kanadában az ég nagyobbnak tűnik, mint másutt, úgyhogy a fényszínház is látványosabb. A legjobb ülőhelyeket a szabadtéri performance-hoz a világ legnagyobb édesvizű tavánál, a Felső-tónál, az északi tundrán vagy a Yukon vidékének elhagyatott területein találjuk. De

gyakori vendég az aurora borealis Alberta tartomány északi részén is,

Fort McMurray közelében, ahol a viszonylag csekély fényszennyezés miatt még a város fölött is látványos fényjátékot láthatunk.

Kanadában nagyobbnak tűnik az ég Forrás:Flickr/Image Editor

Legjobb északifény-lelőhelyek: Calgary, Ontario, Yukon-vidék, Manitoba, Fort McMurray

Grönland, ahol fél évig tart a tél

Az inuitok, vagyis eszkimók szerint a sarki fény az elhunytak menetelése a másvilágra.

A Földnek ezen a különös pontján a tél októbertől márciusig tart,

a Nap az északi részeken hónapokig nem kel fel, vagyis egész nap sötét van. Délen ilyenkor -20°C van, északon akár -40°C is lehet. Májustól július közepéig viszont a sarkkörön túl egész nap világos van, elmarad a napnyugta. A sarkifény-szezon itt egész télen át tart, és még a főváros, Nuuk fölött is nagyon látványos tud lenni a show.

Grönlandon hónapokig nem kel fel a Nap Forrás: Flickr/Nick Russill

Legjobb északifény-lelőhelyek: Kulusuk, Ammassalik

Feröer-szigetek, az enyhe

A Feröer-szigetek már csak azért is ideális terep a sarkifény-expedícióhoz, mert a Golf-áramlatnak köszönhetően viszonylag enyhe az éghajlata. A fővárosban, Tórshavnban az évi középhőmérséklet 6,6 °C, januárban 3 °C, júliusban 11 °C. De a szigetek fekvése és alacsony fényszennyezettsége miatt nemcsak a sarki fényt érdemes itt megfigyelni, hanem az északi félgömb leglátványosabb csillagképeit, a Nagy Medvét, a Kis Medvét és a Cassiopeiát is.

A Golf-áramlatnak köszönhetően viszonylag enyhe az éghajlat Feröeren Forrás: Flickr/EHRENBERG Kommunikation

Legjobb északifény-lelőhelyek: gyakorlatilag egész Feröer kiváló terep a sarkifény-lesre

Oroszország, a nagy hideg hazája

Murmanszk kikötőváros Oroszország északnyugati csücskében, a norvég és a finn határ közelében fekszik. Az Északi-sarkvidék legnagyobb városa, háromszázezren lakják. A meleg Észak-atlanti-áramlatnak köszönhetően

kikötője egész évben jégmentes.

Az aurora borealis nem ritka jelenség arrafelé, még Murmanszk címerében is megjelenik. Az idén októberben például olyan szokatlanul erős volt a napkitörés, hogy nemcsak a megszokott helyeken volt látható, de még Novoszibirszket és Szentpétervárt is megvilágította.

Legjobb északifény-lelőhelyek: Kola-félsziget, Murmanszk, Norilszk