Van, ahol háromszor is beköszönt az újév

Cameron Corner Ausztrália időzónák
A Camerons Cornernál három időzóna találkozik Ausztráliában
Vágólapra másolva!
Ausztrália, Kína és az Antarktisz jól megkavarta az időzónákat.
Vágólapra másolva!

Amikor Quirico Filopanti olasz matematikus 1858-ban megjelent Miranda! című könyvében először felvetette az időzónák ötletét, azt javasolta, hogy a világot osszák fel a hosszúsági vonalak mentén 24 egyenlő zónára, úgy, hogy mindegyik egy órával különbözzön a másiktól. A valós élet azonban ritkán ennyire egyszerű.

Ide-oda tologatták

Politikai, földrajzi és társadalmi okok miatt a világban ennél egy jóval bonyolultabb rendszer alakult ki. A valóságban vannak olyan időzónák, amelyek negyedórával félórával vagy háromnegyed órával különböznek a javasolttól, így jelenleg összesen 40 időzóna létezik.

Időzónák a világban Forrás: Wikipedia

Ha ez nem lenne elég vannak olyan pontok – összesen 22 a világon -, ahol nem két időzóna találkozik, hanem három. Ezeken a helyeken állva akár háromszor is pezsgőt lehet pukkantani amikor beköszönt az újév (némely helyen ezt meg is teszik a direkt emiatt odalátogató turisták).

Időkavalkád Ausztráliában

Néhány ilyen hármaspont magától értetődő, ha három ország például eltérő időzónát alkalmaz. Vannak azonban ennél jóval furább helyek is. Például Ausztrália, amelyen elvileg három időzóna halad át, ám az egyes államok nem mindegyike hajt végre óraátállítást az ottani nyár idején. Ilyenkor ötféle időzóna létezik, és három olyan pont is van, ahol három időzóna találkozik.

Ausztráliában a téli időszámítás alatt öt féle időt használnak (eltérés a koordinált világidőtől) Forrás: Amusing Planet

A legnépszerűbb közülük a Cameron Corner, ahol Queensland, Dél-Ausztrália és Új-Dél-Wales találkozik. 1999. december 31-én például több mint ezren kirándultak ide, hogy az új évezred beköszöntét háromszor is megünnepelhessék.

A Camerons Cornernál három időzóna találkozik Ausztráliában Forrás: Flickr/Kris H
A Poeppel Corner, ahol az Északi terület, Dél-Ausztrália és Queensland találkozik Forrás: Flickr/John Benwell

A másik furcsa ország ilyen szempontból Kína, ahol elvileg öt időzóna is létezhetne, egy csak egyet alkalmaz, így a vele szomszédos országok időzónája jelentősen eltérhet, és több hármaspont is van emiatt. Európában is vannak egyébként ilyen hármaspontok: Oroszország, Finnország és Norvégia határának találkozásánál, illetve a lengyel határon három is.

Európa időzónái Forrás: Wikipedia

További érdekes terület az Antarktisz. Az ember azt hihetné, hogy az időzónák a Déli-sarkon találkoznak, ez azonban nincs így. Az egyes nemzetek kutatóállomásai aszerint határozzák meg az időzónákat, hogy melyik országhoz tartoznak, vagy hogy honnan kapják az ellátmányukat. Van, ahol egyáltalán nincs időzóna, ott az egyezményes koordinált világidőt (UTC) használják, amely a greenwichi középidőt (GMT) váltotta 1961-ben.

Időzónák az Antarktiszon (eltérés a koordinált világidőtől) Forrás: Wikimedia