Megnyílt Szlovákia első holokausztmúzeuma

Szered holokausztmúzeum
The exterior of the permanent exhibition of Sered Holocaust Museum is pictured on January 26, 2016 in Sered. / AFP / SAMUEL KUBANI
Vágólapra másolva!
Szlovákia első holokausztmúzeuma nyílt meg a nagyszombati kerületben fekvő Szered egykori munka- és gyűjtőtábora területén.
Vágólapra másolva!

"Kötelességünk dokumentálni a szlovák zsidók tragédiáját" - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a keddi avatáson, amelyen jelen volt cseh kollégája, Bohuslav Sobotka, valamint Andrej Kiska szlovák államfő és több más magas közjogi méltóság. A szlovák kormányfő hangsúlyozta, hogy

a múzeumnak nemcsak emlékhelyként kell szolgálnia,

hanem olyan oktatási központként is, amelyben felvilágosítják a fiatalokat a világháború borzalmairól.

Látogatók érkeznek a múzeum megnyitójára Forrás: AFP/Samuel Kubani

Csehországban is, ezért fontosak az olyan emlékhelyek, mint a terezíni vagy szeredi" - mondta a nyitóceremónián a cseh miniszterelnök. Sobotka a cseh és a szlovák történelem egyik legsötétebb fejezetének nevezte a holokausztot.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

A szlovák kormány 1941-ben rendeletben fosztotta meg a zsidókat politikai jogaik többségétől, és jelentősen korlátozta tulajdonlási- és mozgásszabadságukat is. A második világháború alatt Szlovákiából 70 ezer zsidót hurcoltak gyűjtő-, illetve megsemmisítő táborokba, az 1941 és 1945 között működő szeredi munka- és gyűjtőtáborban 16 ezer zsidó fordult meg. Voltak lágerek Nyitranovákon és Vihnyén is, de csak a szerédi tábor maradt fenn.

További épületeket is megnyitnak

A múzeumi projekt első szakaszában a tervezett ötből két épületet nyitottak meg a nagyközönség előtt. Az egyik épületben kiállítás mutatja be, miként hajtották végre Szlovákiában 1938 és 1945 között az úgynevezett zsidókérdés "végső megoldását", a másikban oktatási központot alakítottak ki. Egy további épületet a holokauszt szlovákiai áldozatainak emlékműveként újítanak fel.

További kiállítások vannak előkészületben arról, miként szállásolták el és dolgoztatták a foglyokat.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

A szeredi Holokausztmúzeumot a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Zsidó Kulturális Múzeum és a szlovák kulturális minisztérium hozta létre részben európai uniós pénzből.

és óriási előrelépést jelent a második világháború és a háborús Szlovákia "érzékeny és bonyolult" korszakának megértésében - mondta Martin Korcok múzeumigazgató.

A múzeum külső része Forrás: AFP/Samuel Kubani