Rémisztő vallomások gyakorló pilótáktól

Pilótafülke, pilóta Airbus A380
Vágólapra másolva!
Többen szundítottak már el repülés közben, és van, aki szándékosan ijesztgette az utasokat.
Vágólapra másolva!

A legtöbb utas számára a pilótafülke szent hely: bár nem tehetik be oda a lábukat, ott dolgoznak azok, akik döntéseitől az életük függhet. Egy telefonos applikáció most bepillantást enged bárkinek abba, mi is folyhat odabent. A Whisperen ugyanis bárki névtelenül tehet vallomást, és a lehetőséggel több, magát pilótának nevező felhasználó is élt.

Robotpilótára kapcsolva

Több olyan pilóta is akadt például, aki bevallotta, hogy repülés közben elszundított. Egyikük ezt írta: „Pilóta vagyok, és Tokióból hazarepülve én és a kapitány is elaludtunk 15 percre." Egy másik vallomás így szólt:

Képünk illusztráció Forrás: Flickr/Steve Jurvetson

Vannak olyan pilóták, akik szeretik szándékosan megijeszteni az utasait a fényekkel és a gombok kapcsolgatásával. Akadt olyan is, aki bevallotta, hogy fél a magasságtól, és olyan is, aki

egy nagyváros felett repülve elgondolkozik, milyen lehet becsapódni egy épületbe.

Kiderült az is, hogy egyikük soha nem teszi repülő üzemmódba a mobiltelefonját, miközben az utasok számára ez kötelező fel- és leszálláskor – írja a Daily Mail.

Tényleg sokan kialvatlanok

Bár kérdés, hogy az applikáción ilyen vallomást tevők mindegyike valóban pilóta-e, azt korábbi felmérések is igazolták, hogy a pilóták közül sokan elszundítanak repülés közben. A Brit Légitársaságok Pilótaszövetségének korábbi kérdésére például

a repülőgép-vezetők fele vallotta be, hogy szokott aludni a pilótafülkében.

Egyharmada azt is felfedte: előfordult, hogy arra ébredt, a társa alszik.