Rémálom a repülés a kövéreknek

2016.03.13. 11:29

Egy túlsúlyos nő megindító blogbejegyzést tett közzé arról, milyen kínokat kell átélnie, milyen kihívásokkal kell szembenéznie, ha rászánja magát, hogy repülőre szálljon. Az Egyesült Államokban működő Medium közösségi oldalon Your Fat Friend (kövér barátod) néven vallott arról, mennyire retteg, hogy a súlya miatt leszállítják a gépről, vagy hogy az utastársai kinevetik, megjegyzéseket tesznek rá.

Vallomása, amelyben többek között azt írja, sokszor ábrándozik arról, hogyan kímélhetné meg magát a megaláztatástól, megindította az online olvasókat. A túlsúlyos nő beszámolója szerint, amelyről a Daily Mail adott hírtszorongásai már jóval azelőtt kezdődnek, mielőtt felszállna a repülőgépre. Amint megtudja, hogy valamilyen okból – munkaügyben vagy egy családi találkozó miatt – repülnie kell, máris nekilát, hogy utánanézzen a különböző légitársaságok extra méretű utasokat érintő intézkedéseinek.

A repülők ülései még a normál méretűek számára is kényelmetlenek hosszú távonForrás: MTI/EPA/ALL NIPPON AIRWAYS/

Természetesen vásárolhatna két egymás melletti ülést vagy foglalhatna magának helyet az első osztályon, ahol szélesebbek az ülések, de a blogot jegyző nő ezt nem engedheti meg magának. Ehelyett folyamatosan retteg attól, hogy olyan sorsra jut, mint a filmrendező Kevin Smith, akit 2010-ben leszállítottak a repülőről, mondván hogy „túl nagy egy üléshez”. 

Így aztán, miután megvette a jegyét, álmatlan éjszakák sora következik, majd az ominózus napon két réteg spanxszel (alakformáló fehérnemű) szorítja el magát, hogy kisebb legyen, és testéhez tapadó karokkal ül a gépen, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalja el a szomszédjaitól. Elsőnek ül be az ablak mellé foglalt helyére, hogy a többieknek ne kelljen miatta felállniuk, és a csomagjait is elsőként teszi a helyükre, hogy az utastársaknak ne kelljen rá várniuk. Így próbál meg minél észrevétlenebb maradni.

Kevin Smitht, a Dogma és a Képtelen képregény rendezőjét is leszállították egy repülőrőlForrás: wikipédia/Nehrams2020

Túl nagy, túl sok, túl elfogadhatatlan

Megosztotta az olvasókkal egyik legmegalázóbb repülős történetét is: az egyik szomszédja mindenki füle hallatára jelentette ki a légiutas-kísérőnek, nem kötelezhetik arra, hogy egy olyan mellett utazzon, mint ő. A férfit átültették egy másik helyre, de az út során se a légiutas-kísérő, se a többi utas nem nézett a túlsúlyos nőre. Így aztán egyszerre érezhette magát túl nagynak és láthatatlannak, és csak nyelte a könnyeit.

Megaláztatásai és félelmei ellenére a túlsúlyos nő megérti utastársai reakcióit. Úgy véli, a repülés mindenki számára stresszes a túlzsúfolt járatokon, és az emberek hajlamosak a bűnbakképzésre. A  kövér emberekről karikatúraszerű képet festenek maguknak az emberek, azt mondják, túl sok helyet foglalnak és túl hangosak. Ez a közvélekedés pedig az XXL-es méretűeknek „nemcsak fáj, de sokszor össze is omlanak a súlya alatt."

A repülőket nem kövér emberekre terveztékForrás: Thinkstock

„A repülés fájdalmasan ismerős közeg számomra – írja blogján az amerikai nő –, olyan hely, amelyben nagyon gyakran történik ugyanaz a kövér emberekkel. Megbámulnak és durván elítélnek, miközben csak próbálok beilleszkedni egy olyan világba, amelyet nem az olyanok számára találtak ki, mint amilyen én vagyok. Mert ebben én mindig túlságosan nagy, túlságosan sok, túlságosan elfogadhatatlan vagyok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK